Slide 1 of 2

Brokolice 1ks (cca 500g)

1 ks
37,90 Kč 37,90 Kč/ks
Země původu: Španělsko, Itálie,

Brokolice je bohatá na vitamin C, beta-karoten (provitamin A), vitamin E, vitamin B1, kyselinu listovou (B9) a vitamin B2. Z minerálních látek obsahuje především draslík, vápník, fosfor a síru. 

V poslední době se objevily studie, které potvrzují, že brokolice výrazně ochraňuje lidský organismus proti toxickým a rakovinotvorným látkám. 

Použití

Brokolici můžeme vařit v páře, dusit, smažit, zapékat, použít jako nádivku nebo zpracovat do polévek, omáček, zeleninových směsí, pomazánek, suflé, nákypů, salátů. Výborně se hodí jako lehká příloha k masu a do vegetariánské kuchyně. Při vaření brokolice odstraníme zápach tím, že do vody kápneme trochu citrónové šťávy nebo mléka.

Ochutnejte zapečenou brokolici připravenou dle následujícího receptu.
Brokolici uvaříme v malém množství osolené vody do poloměkka a scedíme. Vejce rozšleháme s jogurtem a přidáme nadrobno nastrouhaný sýr. Směs dochutíme solí a strouhaným muškátovým oříškem. 

Zapékací misku vymažeme lžící másla a posypeme sezamovým semínkem. Brokolici v míse rovnoměrně rozložíme a zalijeme směsí z vajec, jogurtu a sýra. Na povrch položíme tenké plátky másla. V předem vyhřáté troubě zapékáme 20 minut při teplotě 200 °C, až směs na povrchu ztuhne a zbarví se dozlatova.

Skladování

Pro co největší zachování čerstvosti uložte brokolici do vzduchotěsného sáčku a umístěte do ji do lednice, nejlépe do šuplíku určeného pro zeleninu a ovoce.

 

Složení

Brokolice