Přeskočit navigaci

4 PORCE
Do hodinky

Všechny suroviny snadno koupíte hned pod receptem

SUROVINY

  • 100 g špeku
  • 500 g kuřecích stehenních řízků (tj. vykoštěného a kůže zbaveného stehenního masa)
  • 1/2 lžičky soli
  • 300 g dlouhozrnné rýže vhodné na dušení (jasmínová nebo basmati)
  • 1 lžíce sladké mleté papriky
  • 700 g leča (mraženého nebo sterilovaného)
  • 100 g strouhaného sýra k podávání
  • trocha petrželky na ozdobení
  • 200 g mraženého hrášku

POSTUP

  • 1
    Špek nakrájejte na malé kostičky a vhoďte do kastrolu nebo do remosky. Začněte zahřívat naplno; v případě kastrolu podlijte špek dvěma lžícemi vody, aby se nezačal připalovat dřív, než si stačí pustit vlastní sádlo.
  • 2
    Než špek povolí a trochu se opeče, nakrájejte maso na drobnější kostičky – zhruba 1,5 cm velké. Větší kusy masa nedělají pěknou strukturu v hotovém jídle a mají tendenci se od rýže oddělovat, namísto aby byly její součástí. Nakrájené maso promíchejte se solí, případně přidejte trochu drceného chilli, pokud si na něj potrpíte. Taky si připravte půl litru horké vody.
  • 3
    Maso přidejte k vyškvařenému špeku, promíchejte a začněte opékat. Cílem je výrazně zlatá barva ze všech stran. Během opékání masem míchejte, jen když je to absolutně nezbytné a hrozilo by připálení, jinak ho nechte svému osudu. Jedině tak zajistíte skvělé opečení.
  • 4
    K opečenému masu přisypte papriku, bleskově promíchejte a zasypte propláchnutou rýží. Znovu rychle promíchejte, aby se rýže ze všech stran obalila tukem, chutěmi a paprikou, a hned na to podlijte lečem a 500 ml horké vody. Pokud jste použili špek, který nebyl výrazně nasolený, můžete v této fázi vše trochu přisolit.
  • 5
    Zakryjte a nechte 20 minut zvolna dusit. V případě remosky ponechte výkon, jak je, stejně regulovat nejde, v případě kastrolu a plotýnky zmírněte žár na minimum. V polovině doby dušení všechno krátce promíchejte; na závěr dušení hotovou rýži načechrejte vidličkou. V polovině doby dušení všechno krátce promíchejte. Na konci dušení nasypte mražený hrášek do cedníku, přelijte ho vroucí vodou, aby rychle povolil v teple, jinou tepelnou úpravu nepotřebuje. Přisypte ho k hotovému pilafu a jemně vše společně promíchejte a načechrejte vidličkou.
  • 6
    Podávejte horké, posypané strouhaným sýrem a nasekanými bylinkami.
Kuchařka pro dceru
Autorkou úspěšného blogu Kuchařka pro dceru je Jana Florentýna Zatloukalová.

SUROVINY