Doprava zdarma, garance závozu do 5 hodin od objednání, slevy a exkluzivní produkty jen pro členy.Doprava zdarma, garance závozu do 5 hodin od objednání
4x měsíčně nákup bez minimální výše objednávky
15 % sleva na produkty značky BEZ KOMPROMISU
Exkluzivní produkty jen pro členy

E410 - Karubin

Charakteristika

Karubin je vláknina rozpustná v teplé vodě a vyskytuje se v semenech stálozelené rostliny nazývané rohovník obecný (svatojánský chléb, karob, druh Ceratonia siliqua), která se pěstuje v oblasti Středozemního moře. Historie karubinu je datována už před dvěma tisíci lety, kdy ho Egypťané používali jako pojivo při mumifikaci. Dnes se používá jako zahušťovadlo a stabilizátor.

Použití

Karubin stabilizuje emulze, používá se jako zahušťovadlo mléčných výrobků a díky vlastnosti vázat vodu se přidává do pekařských výrobků a mražených dezertů, kterým zároveň dodává jemnost a zvětšení objemu. Dále vytváří filmy na povrchu masných výrobků. Používá se jako zpevňující složka agaru, karagenanu a xanthanu; samotný karubin gely nevytváří. Můžeme ho nalézt v nízkotučných dressincích a jogurtech, majonézách, mražených výrobcích, ve zmrzlinách, nápojích, cukrovinkách, džemech, pudincích, v sýrech, polévkách a zpracovaných masných výrobcích. Karobové lusky mají vysoký obsah proteinů a používají se na výrobu čokoládových a kávových náhražek (karob). Jeho uplatnění nalezneme i v textilním a kosmetickém průmyslu (krémy a pleťová mléka). Studie prokázaly, že příjem karubinu může snižovat hladinu cholesterolu a může mít blahodárný vliv na střevní mikroflóru.

Výroba

Karubin se získává za semen rohovníku obecného. Jelikož je slupka velmi tvrdá, odstraňuje se pomocí chemikálií (např. kyselinou sírovou). Jádro se mechanicky oddělí a rozemele se na moučku.

Nežádoucí účinky

Nejsou známy nežádoucí účinky, je považován za bezpečnou látku. Ve vysokých koncentracích může způsobovat nadýmání a projímavé účinky.

Zdroje informací

  • Decoding food additives, Dr. Geoffrey Skurraylink ]
  • Víme, co jíme ?, Dr. Tereza Vrboválink ]
  • A consumer's dictionary of food additiveslink ]
  • Víš, co jíš ? U. Pollmer, C. Hoicke, H. U. Grimmlink ]
Fer potravina
Garantem a dodavetelem informací o éčkách je nezávislá organizace Fér potravina.
Seznam éček