E500(ii) - Hydrogenuhličitan sodný

Charakteristika

Hydrogenuhličitan sodný je bílá krystalická látka nebo jemný prášek. Má výrazně slanou, zásaditou chuť, připomínající chuť uhličitanu sodného.

Použití

Uhličitan, hydrogenuhličitan a sesquikarbonát sodný mají podobné spektrum využití, tudíž bývají na potravinách souhrnně označovány jako jedna látka (E500). Používají se ke kontrole kyselosti a jako kypřící látky. Hydrogenuhličitan sodný se mimo jiné objevuje v práškových směsích pro výrobu palačinek, sušenek a muffinů a jako regulátor kyselosti v rajčatových polévkách nebo šerbetech.

Výroba

Hydrogenuhličitan sodný se vyrábí tzv. Solvayovým procesem z chloridu sodného a amoniaku.

Nežádoucí účinky

V běžných množstvích se neobjevují žádné nežádoucí účinky, takže jsou uhličitany sodné považovány za bezpečné přídatné látky.

Zdroje informací

  • Hydrogenuhličitan sodný - Wikipedielink ]
  • Víš, co jíš ? U. Pollmer, C. Hoicke, H. U. Grimmlink ]
  • A consumer's dictionary of food additiveslink ]
  • Víme, co jíme ?, Dr. Tereza Vrboválink ]
  • Decoding food additives, Dr. Geoffrey Skurraylink ]
Fer potravina
Garantem a dodavetelem informací o éčkách je nezávislá organizace Fér potravina.
Seznam éček