E503 - Uhličitan amonný

Charakteristika

Uhličitan amonný je bílá krystalická nebo práškovitá látka; hydrogenuhličitan amonný je bílý prášek bez zápachu, který je pouze částečně rozpustný ve vodě. setkat se můžeme i s označením 503(i) uhličitan amonný nebo 503(ii) hydrogenuhličitan amonný

Použití

Uhličitany amonné se používají jako kypřící látky a přísady upravující pH. Objevují se v pekařských výrobcích a prášcích do pečiva; často tvoří kypřící látky ve slaném pečivu a v sušenkách.

Výroba

Uhličitan amonný se průmyslově připravuje vstřikováním amoniaku do roztoku oxidu uhličitého nebo zahříváním směsi chloridu či síranu amonného a křídy. Hydrogenuhličitan amonný se obvykle získává proháněním plynného oxidu uhličitého koncentrovanou amonnou vodou.

Nežádoucí účinky

Lidské tělo běžně snáší určité množství uhličitanových i amonných iontů, protože jde o běžné součásti metabolismu. V menších množstvích – jako přídatné látky do potravin – jsou tedy uhličitany amonné bezpečné. Pokud jde o vyšší množství, ta mohou způsobovat potíže, například podráždění pokožky na rukou při práci s těstem nebo problémy související s nerovnováhou kyselého a zásaditého prostředí v těle.

Zdroje informací

  • Uhličitan amonný - Wikipedielink ]
  • Ammonium bicarbonate - Wikipedia, the free encyclopedialink ]
  • Víš, co jíš ? U. Pollmer, C. Hoicke, H. U. Grimmlink ]
  • Víme, co jíme ?, Dr. Tereza Vrboválink ]
  • Decoding food additives, Dr. Geoffrey Skurraylink ]
  • A consumer's dictionary of food additiveslink ]
Fer potravina
Garantem a dodavetelem informací o éčkách je nezávislá organizace Fér potravina.
Seznam éček