Skip navigation
  • Our dear customers, the interest in our service is huge right now and time windows are disappearing faster than candy from the table. If your desired delivery time is not currently available, don't worry!
    Show more

4–6 Portions
Do hodinky

Buy all ingredients right below the recipe

INGREDIENTS

  • 1 kg vepřové plece
  • 150 g oloupané cibule
  • 400 g oloupané mrkve
  • 120 g másla
  • 20 g hladké mouky
  • 800 ml kuřecího vývaru
  • sůl
  • pepř
  • špetka mletého muškátového oříšku
  • 20 g cukru krupice
  • citronová šťáva na dochucení

PAIRING DISHES WITH WINE

  • Vepřové maso si nejlépe vychutnáte s plnějším bílým vínem.

SIDE DISH

  • brambory
  • rýže

INSTRUCTIONS

  • 1
    Maso nakrájíme na kostky o hraně 3 cm. Cibuli nakrájíme najemno. Mrkev nakrájíme na kolečka silná 0,5 cm.
  • 2
    V kastrolu na středním ohni rozehřejeme 90 g másla, přidáme cibuli a za častého míchání ji orestujeme dozlatova. Přidáme maso a restujeme, dokud se všechna šťáva, kterou maso pustí, neodvaří. Poté ještě 3 minuty restujeme.
  • 3
    Přidáme mouku a 1 minutu mícháme. Přidáme 500 ml vývaru, promícháme a přidáme 1 zarovnanou lžičku soli, 2 špetky čerstvě mletého pepře a muškátový oříšek. Přivedeme k varu, přiklopíme poklicí, stáhneme oheň na třetinu a dusíme 35 minut.
  • 4
    Přidáme mrkev a zbývající vývar a dusíme dalších 20 minut nebo dokud nejsou maso a mrkev měkké. Vmícháme cukr a citronovou šťávu, případně osolíme a opepříme. Stáhneme z ohně a vmícháme zbytek chlazeného másla nakrájeného na kostky.
Tip
Kromě citronové šťávy můžete pokrm dochutit i špetkou strouhané citronové kůry nebo lžičkou octa. Místo plece můžete použít i hovězí krk, ale musíte prodloužit dobu vaření minimálně o 45 minut.
Roman Vaněk
With Rohlik, we have put together a selection of the most popular recipes from my cookbooks and linked them with the right ingredients. Let us know how your dish turned out #rohlikchef

INGREDIENTS

PAIRING DISHES WITH WINE

SIDE DISH