JE TO MÁTA!

Říká se: sláva, polní tráva, ale tentokrát můžeme zapět: sláva, domácí máta! Gratulujeme, všechno jste zvládli na jedničku a konečně víte, s jakou bylinkou máte tu čest. Tím ale práce pořád nekončí. Aby se rostlince dobře dařilo, je potřeba jí věnovat ještě trochu lásky a péče:

 

Svítíme

Sazeničky teď kromě vody potřebují i světlo, ale zase ne moc intenzivní. Ideální je dát je k západnímu oknu. Energii slunečního záření rostliny dovedou přeměnit na energii vlastní a ano, celému ději, ze kterého ve škole nikdo nechtěl být vytasený, se říká fotosyntéza. Abyste sazeničkám pomohli chytat paprsky ze všech stran, je dobré postavit naproti oknu ještě bílou desku nebo alobal tak, aby se od něj odráželo venkovní světlo. V hodně tmavém bydlení si můžete pomoci LEDkami.

 

Pikýrujeme

Pikýrování v zahradnické mluvě znamená přesazování. Pro svůj růst potřebuje máta hodně prostoru, takže asi 14 dní po vyklíčení prvních sazeniček je opatrně oddělte (pozor při tom na kořeny, které mohou být propletené) a po jedné je přesaďte do větších květináčů nebo truhlíků. Pozor, na spodku nádob by měla být díra, aby odtékala přebytečná voda. Budou se tedy hodit i misky pod nádoby.

 

Naposledy přesazujeme

Přesazování můžete ještě jednou zopakovat, pokud budou mít bylinky opět málo místa. A jestli máte za lubem vysázet bylinky na zahrádku nebo na balkón, nedělejte to dřív než po “zmrzlých mužích” v půlce května. Jak už název napovídá, zmrznout by mohly i vaše bylinky a to by byl jejich konec.

 

Sklízíme

Lístky můžete otrhovat po celé léto. Nať se zastřihává těsně před červnovým květem, nejlépe v poledních hodinách, kdy obsahuje nejvíce silic. Květy, které se objeví posléze, je třeba také odstřihávat. Máta je víceletka. Na zimu ale potřebuje přemístit do chladnější světlé místnosti a méně vody.

 

 

A teď je taky čas se pořádně pochlubit. Vyfoťte vaši krásku a přidejte #mojemata. My všichni jsme na ni totiž taky zvědaví!

 

 

Více o mátě

 

Máta je aromatická bylina z čeledi hluchavkovitých, takže mezi její sestřenice patří třeba i bazalka, šalvěj nebo mateřídouška. Je jednou z nejstarších léčivých bylinkek a najdeme ji na všech kontinentech v mírném pásmu. Celá lodyha je prosycena esenciálními oleji a to hlavně mentolem.

 

Použití v kuchyni


Nejčastěji se s lístky máty ochucují saláty, omáčky, marinády, moučníky, nápoje i želé. Bez ní by nebylo ani kubánské Mojito a samozřejmě mátový horký i ledový čaj.

Pokud chcete lístky usušit, teplota nesmí přesáhnout 35 stupňů Celsia. Pak je dobré je skladovat ve vzduchotěsné nádobě, aby nezvlhla a neztratila své aroma.

 

Léčivka

Máta zastane celou lékárnu. Používá se k léčbě revmatismu, žlučníkových kamenů, pomáhá s trávením, při bolestech nervů, nevolnostech a průjmech. Snižuje křeče, působí protizánětlivě a proti nadýmání. Inhalace máty uvolňuje dýchací cesty. Působí i proti nespavosti, stresu a bolestem hlavy. Škoda pro těhotné ženy, ty by ji měly raději vynechat. Máta obecná se dříve používala k vyvolání potratu.

 

Zajímavosti