Česnek český, síť 200g

200 g
Bez éček
39,90 Kč 199,50 Kč/kg
Český původ na rohlíku
Země původu: Česká republika,

Popis produktu

Česnek kuchyňský je cibulová zelenina, jejíž konzumní částí je cibule dělená na stroužky. Česnek je vytrvalá bylina původem ze střední Asie. Průměrně je česnek tvořen z 65 % vody. Sušina je pak tvořena sirnatými silicemi, bílkovinami, vlákninou, fruktózou, volnými aminokyselinami, dále pak i poměrně velkým množstvím saponinů, fosforu, síry, draslíku, selenu, zinku a vitamínů, především vitamíny skupiny B. Jeho antibakteriální a antispetické účinky jsou uznávány dodnes. Jsou především spojené s produkty hydrolýzy sirnatých silic alliinu a alicinu. Byl již potvrzen i příznivý účinek česneku na metabolismus lipidů, což pomáhá při snižování vysoké hladiny cholesterolu v krvi. Česnek má navíc i hypoglykemický a protinádorový efekt a velmi pozitivně působí na imunitní systém.

Použití

Česnek je ideální konzumovat čerstvý. Česnek najde své uplatnění snad v každé kuchyni. Má intenzivní charakteristické aroma a výrazně ostrou chuť, která se však vařením a pečením zjemní. Skvěle se hodí k dochucení mletého masa, přidává se do polévek, omáček, salátů a pomazánek. Jeho šťiplavá chuť ještě více vynikne v kombinaci s cibulí. Výborně se hodí k masovým pokrmům na červeném a bílém víně. Často se kombinuje s rajčaty a zázvorem. Hodí se na pečivo, obvykle se používá s máslem či olejem.
Nejjednoduší věci bývají nejlepší. To platí v případě česnekového másla, které se hodí jak na bagety, k masu nebo k pečeným bramborovým čipsům: 250 g másla necháme povolit při pokojové teplotě. Česnek utřeme se solí a důkladně promícháme s máslem. Můžeme přidat i čerstvě mletý černý pepř nebo nasekanou hladkolistou petržel. Uložíme do uzavíratelné misky nebo stáhneme do potravinové fólie a necháme ztuhnout v chladničce.

Skladování

Při uložení do chladničky dejte česnek do nádoby nebo sáčku, které nedovolí pronikat vlhkosti zvenčí.

 

Složení

Česnek český
3 - 4 ks