Doprava zdarma, garance závozu do 5 hodin od objednání, slevy a exkluzivní produkty jen pro členy.Doprava zdarma, garance závozu do 5 hodin od objednání
4x měsíčně nákup bez minimální výše objednávky
15 % sleva na produkty značky BEZ KOMPROMISU
Exkluzivní produkty jen pro členy

Suroviny na králíka

  • 4 králičí stehna
  • 1,5 l kuřecího vývaru
  • 600 g vepřového bůčku
  • 250 oloupané cibule
  • 120 g špeku
  • 120 g hladké mouky
  • 12 stroužků česneku
  • 1 lžička kmínu
  • mletý pepř
  • sůl

Suroviny na konfitovaný česnek

  • 1 palice česneku
  • 100 g sádla
  • 1 snítka tymiánu

Postup na králíka

  • 1
    Troubu rozehřejeme na 160 °C.
  • 2
    Cibuli nakrájíme najemno. Česnek oloupeme. Dva stroužky česneku rozřízneme, každý na 6 kousků. Čtyři stroužky prolisujeme a zbylé nakrájíme najemno. Část špeku nakrájíme na špalíčky 0,6×3 cm a dáme na 20 minut do mrazáku. Zbytek špeku nakrájíme na kostky o hraně 1 cm.
  • 3
    V mase úzkým nožem prořízneme otvory a vsuneme do nich nakrájený česnek a ztuhlé špalíčky špeku. Maso důkladně osolíme, opepříme čerstvě mletým pepřem ze všech stran a obalíme v mouce. Přebytečnou mouku z masa sklepneme prsty.
  • 4
    Bůček nakrájíme na plátky silné 0,5–1 cm. Osolíme je, opepříme a z jedné strany potřeme prolisovaným česnekem.
  • 5
    V kastrolu na vyšším ohni vyškvaříme kostičky špeku. Přidáme cibuli a kmín a 2 minuty za častého míchání restujeme.
  • 6
    Přidáme králíka a bůček a všechny porce opečeme ze všech stran dozlatova. Poté přidáme zbylý nakrájený česnek a přilijeme polovinu vývaru. Plátky bůčku položíme na králíka, aby se vypekl.
  • 7
    Kastrol dáme péct do rozehřáté trouby a pečeme 45–55 minut doměkka. Každých 10 minut poléváme maso výpekem a podléváme vývarem tak, aby vždy bylo do tří čtvrtin potopené. Kastrol vyndáme z trouby a položíme na sporák na střední oheň. Šťávu svaříme o třetinu. Dle potřeby dochutíme solí.
  • 8
    Podáváme s konfitovaným česnekem a nastavovanou kaší.

Postup na konfitovaný česnek

  • 1
    Česnek rozebereme na jednotlivé stroužky, ale neloupeme je ze slupky. Dáme je do rendlíku se studeným sádlem spolu s tymiánem. Vše postupně zahřejeme na 90 °C.
  • 2
    Stáhneme oheň na minimum a při této teplotě udržujeme 15 minut. Česnek ve slupce změkne a zesládne. V sádle ho poté necháme i vychladnout. Stačí ho již jen kdykoliv prohřát v pánvi.

TIP

Při pečení se snažte, aby byl bůček položený na králíkovi. Pokud byl vývar slaný, omáčku už není nutné příliš solit. Měla by spíše vyniknout jemná česneková chuť.
Roman Vaněk
Autor receptu
S Rohlíkem jsme dali dohromady výběr nejoblíbenějších receptů z mých kuchařek a propojili je se správnými ingrediencemi. Dejte nám vědět, jak se vám jídlo povedlo #rohlikchef