Všechny suroviny snadno koupíte hned pod receptem
SUROVINY NA TĚSTO
- 420 g hladké mouky plus 2 - 3 lžíce na dotažení správné konzistence
- 40 g mletých mandlí
- 30 g cukru krupice
- 8 g soli
- 7 g sušeného droždí
- 1/4 čajové lžičky mletého zázvoru
- 1/2 čajové lžičky mleté skořice
- 1/3 čajové lžičky mletého hřebíčku
- Nastrouhaná kůra z 1 bio citronu
- 140 ml plnotučného mléka
- 100 ml vody
- 80 g másla
- 2 vejce + 1 žloutek pokojové teploty
- Slunečnicový olej
SUROVINY NA NÁPLŇ
- 50 g jemného třtinového cukru
- 90 g másla pokojové teploty
- Lžička mleté skořice
- ½ lžičky mletého hřebíčku
- Mleté vlašské ořechy
SUROVINY NA DOKONČENÍ
- 30 g rozpuštěného másla
- 1 lžíce rumu (Tuzemák nebo sladký aromatický karibský)
- 2 lžičky moučkového cukru
- Papír na pečení
- Košíčky na muffiny
Nabídka zboží se liší podle lokality. Zadejte, prosím, svoji adresu, ať víme, jaké zboží pro vás máme.
POSTUP
- 1Na těsto smíchejte v míse od robota 230 g mouky, sůl, cukr, droždí a koření a kůru. V rendlíku smíchejte mléko, vodu a máslo a zahřejte na cca 50 stupňů (nechte máslo pozvolna rozpustit a vypněte, nesmí to být horké). Přidejte k moučné směsi a míchejte dohladka (v robotu použijte pádlový nástavec). Vmíchejte vejce a žloutek a začněte přisypávat zbytek mouky. Po chvíli vyměňte nástavec za hák a hněťte cca 8-10 minut. Případně dosypte trochu mouky na dotažení (těsto bude lepkavé, ale nemělo by být příliš mazlavé). Nakonec rychle zapracujte mleté mandle. Zformujte do koule a dejte do mísy vymazané olejem a přikryté kynout na teplé místo na cca hodinu.
- 2Na náplň v misce smíchejte (nebo krátce prošlehejte) všechny suroviny krom ořechů.
- 3Těsto na pracovní ploše vyválejte na obdélník o tloušťce cca 0,5 - 1 cm. Potřete náplní ve slabé, ale kompaktní vrstvě a nechte cca 1 cm na okrajích volný. Posypejte po celé ploše mletými ořechy. Po delší straně přeložte nejprve spodní třetinu směrem přes střed obdélníku a následně horní třetinu přes spodní (obdélník tedy bude mít třetinovou výšku a bude mí tři vrstvy těsta). Válečkem těsto ještě lehce rozválejte. Rozdělte obdélník na 12 proužků a každý proužek ještě rozřízněte na tři slabší proužky (na jedné straně nechce těsto v celku, lépe se vám bude splétat copánek). Spleťte z každého z 12 kousků copánky ze tří pramenů a nakonec zarolujte do koule spoj nechte vespod). Každou kouli vložte do formy na cupcake (ideální jsou silikonové). Pokud nepoužijete formu a necháte kouli upéct na plechu, nic se nestane, jen neudrží tvar a lehce si „lehne“.
- 4Přikryjte volně fólií a nechte na teplém místě kynout cca 30 - 40 minut. Pomašlujte vajíčkem, můžete posypat perlovým cukrem nebo nasekanými ořechy a pečte cca 25 minut (horní dolní ohřev) v troubě na 180 stupňů.
- 5Po upečení ihned potřete řádně směsí másla, rumu a cukru a nechte ve formě vychladnout na mřížce.

Under Cake Pressure
Za blogem Under Cake Pressure se skrývají dvě sestry, které pojí vášeň k tvoření dezertů. Veronika s Alžbětou vytváří pro Rohlík exkluzivní recepty, a tak si na jejich dobrotách můžete smlsnout i vy!