• Milí zákazníci, poptávka po naší službě se opět díky mimořádné situaci dramaticky zvyšuje nad naše aktuální kapacity. Moc nás to mrzí, ale abychom mohli obsloužit co nejvíce z vás, musíme omezit počet objednávek na osobu. To znamená, že aktuálně si můžete objednat pouze jednou denně. Současně rušíme i možnost doobjednávek. Dál soustředíme všechny naše síly na to, abychom ještě více navýšili kapacitu, a mohli tak zavážet všude, kde je nás teď potřeba. Moc děkujeme za trpělivost a shovívavost. Společně to zvládneme. Váš Rohlík.

Všechny suroviny snadno koupíte hned pod receptem

SUROVINY

  • 100 g krup⁠
  • 200 g drcených rajčat z konzervy⁠⠀
  • 500 ml vývaru (zeleninového nebo drůbežího)⁠
  • 3 středně velké mrkve⁠
  • 2 stroužky česneku⁠
  • 1 malá hrst sušených hub⁠
  • 1 cibule⁠⠀
  • 1 bobkový list⁠
  • 2 lžíce olivového oleje⁠⠀
  • 1/2 lžičky provensálských bylinek nebo oregana⁠⠀
  • 1/2 lžičky soli⁠
Nabídka zboží se liší podle lokality. Zadejte, prosím, svoji adresu, ať víme, jaké zboží pro vás máme.

POSTUP

  • 1Kroupy propláchněte na cedníku a pak je nechte půl hodiny máčet ve studené vodě. Houby na stejnou dobu namočte do 100-150 ml studené vody.⁠
  • 2Mrkev oškrábejte a nakrájejte na kolečka silná jako nabíjecí kabel (to je, myslím, lepší přirovnání než stéblo obilí). Silné části mrkve ještě předem překrojte napůl. Cibuli a česnek oloupejte, cibuli nakrájejte nahrubo, česnek na tenoučké plátky.⁠⠀
  • 3V hrnci rozehřejte olej na středním plameni. Vhoďte do něj nakrájenou mrkev, všechnu sůl a aspoň minutu nebo dvě vydržte mrkev opékat, aniž by se začala připalovat. Tím získá výraznější chuť. K opečené mrkvi přidejte cibuli a ještě minutu míchejte, nakonec na posledních 30 sekund přijde česnek a provensálské bylinky. Opékání ukončete přilitím vývaru.⁠
  • 4Namočené kroupy slijte a přidejte do hrnce. Houby vylovte z vody a též je přidejte do hrnce. Nakonec do něj opatrně vlijte i vodu, ve které byly namočené – aniž byste do hrnce vyklopili nečistoty ze dna misky.⁠
  • 5Přiveďte k varu a podle potřeby dosolte, vždycky záleží na chuti vývaru. Do rodící se polévky vložte bobkový list a vařte 10 minut zvolna a nezakryté.⁠
  • 6K polévce vmíchejte drcená rajčata, tentokrát už zakryjte pokličkou a nechte dalších 25 minut pomaličku pobublávat. Nakonec znovu dosolte. Na talíři zdobte zelenou petrželkou.
Kuchařka pro dceru
Autor receptu
Autorkou úspěšného blogu Kuchařka pro dceru je Jana Florentýna Zatloukalová.

SUROVINY

100 g krup⁠
200 g drcených rajčat z konzervy⁠⠀
500 ml vývaru (zeleninového nebo drůbežího)⁠
 
3 středně velké mrkve⁠
 
2 stroužky česneku⁠
 
1 malá hrst sušených hub⁠
 
1 cibule⁠⠀
 
1 bobkový list⁠
 
2 lžíce olivového oleje⁠⠀
 
1/2 lžičky provensálských bylinek nebo oregana⁠⠀
 
1/2 lžičky soli⁠