Skip navigation
  • Even today, on the Day of the Struggle for Freedom and Democracy, we’re operating as usual. Enjoy your day off and leave the shopping to us. No queues all the way to your door.

4 Servings
Do hodinky

Buy all ingredients right below the recipe

SUROVINY

  • 400 g na jemné nudličky pokrájeného zelí (zrhuba 1/2 menší hlávky)
  • 3 lžíce másla
  • ½ lžičky soli
  • ½ lžičky kmínu
  • špetka cukru
  • 100 ml smetany
  • 21 g droždí (½ kostky)
  • 1 vejce
  • 300 g hladké mouky

The assortment range depends on your location. Please enter your address to see what goods we offer in your area.

POSTUP

  • 1
    Zelí očistěte a nakrájejte jako v předchozím případě. V nízkém a širokém kastrolu rozehřejte 2 lžíce másla, přidejte zelí, sůl a kmín, a dvě minuty míchejte na středně silném plameni. Zalijte 50 ml studené vody a ještě kolem 5 minut pokračujte v pozvolném dušení. Zelí by mělo zavadnout a změknout, ale rozhodně ne zhnědnout. Tekutinu přitom nechte téměř všechnu vydusit. Odstavte a nechte trochu vychladnout.
  • 2
    Do misky rozdrobte droždí, přidejte špetku cukru, 1 lžíci mouky a zalijte polovinou smetany, kterou jste trochu zahřáli, aby byla vlažná – pozor, nesmí být horká, tím byste droždí vyřadili z provozu a sprovodili ze světa, neboť je to v konečném důsledku živý tvor, který nepřežije teploty nad 40 stupňů. Důkladně rozmíchejte a nechte 5-10 minut zpěnit, čili vzejít kvásek.
  • 3
    Do vlažného zelí (opět zdůrazňuji kritickou teplotu 40 stupňů) přimíchejte kvásek, zbytek smetany, vajíčko, a postupným přisypáváním mouky zadělejte vařečkou spíše tužší těsto, které by mělo mít takovou konzistenci, aby se po vykynutí dalo rozválet. Mělo by tedy zůstat měkké, ale zároveň lepivé jen v únosné míře. Čím méně mouky použijete, tím lépe. Hotové těsto nechte 30 minut kynout v teple, v chladnější místnosti bude potřebovat déle.
  • 4
    Vykynuté těsto rozválejte na pomoučněném stole na výšku kolem 1 centimetru a pak rádýlkem rozkrájejte na čtverce velikosti 6 x 6 cm. Rozložte je s malými odstupy na plech vyložený pečícím papírem a znovu nechte kynout 30 minut, dokud viditelně nezvětší svůj objem.
  • 5
    Rozehřejte zbytek másla a potřete jím zelníky. V troubě rozehřáté na 180 stupňů je pečte 20-30 minut, dokud nezezlátnou.
Kuchařka pro dceru
Jana Florentýna Zatloukalová is the author of the successful blog Kuchařka pro dceru.

SUROVINY