Slide 1 of 2

Česnek bílý 1ks

cca 100 g
cca 10,99 Kč 109,90 Kč/kg
Země původu: Španělsko,

Popis produktu

Česnek kuchyňský, též česnek setý, je druh celosvětově známého koření. Jedna z nejzákladnějších surovin, která po staletí nechybí v žádné pořádné kuchyni. U nás je nejoblíbenější česnek český, který je typický vyšším množstvím silic, výraznější a příjemnější chutí než některé dovážené odrůdy.

Česnek je bohatý na vitamíny A. B a C, selen, vápník a jód. Obsahuje flavonoidy, polysacharidy, lutamylpeptidy, steroidní a triterpenové saponiny a lektiny. Má pozitivní účinky především na obranyschopnost organismu a trávení. V lidovém léčitelství je používán jako účinné antiseptikum a antibiotikum, snižuje krevní tlak a hladinu cholesterolu v krvi, prospívá srdci a pročišťuje cévy, působí proti nadýmání, proti kornatění tepen, ničí parazity ve střevech.

Použití

Česnek hraje významnou roli právě u národů s vyhlášenou kuchyní, počínaje Francií a konče Čínou. Jeho použití je všestranné: používá se čerstvý rozetřený se solí do zelených salátů, do omáček, k zelenině, k masům (skopovému a hovězímu), do salámů a k rybám, nebo se vaří polévka česnečka. 
Česneková pomazánka s jogurtem: Sýr nastrouháme najemno, přidáme prolisovaný česnek, podle chuti. Majonézu, tatarskou omáčku a bílý jogurt promícháme a vmícháme sýr s česnekem. Důkladně promícháme, aby se nám pomazánka spojila. Nakonec ji ochutíme solí a čerstvě mletým pepřem. Můžeme přidat i bylinky nebo nasekané ořechy či pokrájené bezsemenné hrozny. Podáváme s čerstvým pečivem.

Skladování

Česnek vložte do igelitového nebo papírového sáčku a uložte do ledničky. Aby česnek vydržel opravdu dlouho, použijte čistou skleněnou láhev s dobře těsnícím víkem, vložte oloupaný a nasekaný česnek a láhev dobře zavřete. Jako konzervant pro udržení čerstvosti můžete použít sůl. Rozhodně neskladujte česnek při běžné pokojové teplotě. Česnek začne rychle vysychat a ztrácet chuť. 

Složení

Česnek bílý