Všechny suroviny snadno koupíte hned pod receptem
SUROVINY
- 300 g vyzrálého hovězího nízkého roštěnce
- 1 lžíce oleje nebo másla
- 1 cibule
- 100 g žampionů
- 1/2 citronu
- 1/2 kelímku tučné zakysané smetany
- čerstvě mletý pepř
- sůl
Nabídka zboží se liší podle lokality. Zadejte, prosím, svoji adresu, ať víme, jaké zboží pro vás máme.
POSTUP
- 1Maso nakrájejte na centimetrové plátky, odřízněte zbytky tukového krytí a poté ještě překrájejte na tenké, půl až jeden centimetr silné nudličky. Promíchejte je s dvěma velkými špetkami soli, trochou pepře a nechte zatím stát stranou.
- 2Cibuli oloupejte, rozpulte a nakrájejte na půlměsíčky. Z hub odřízněte zaschlý, tužší konec nožičky, rychle je opláchněte od zbytků substrátu a pak nakrájejte na čtvrtky nebo půlky podle velikosti. Do misky vymáčkněte šťávu z citronu, přilijte asi 100 ml studené vody a nakrájené houby v této vodě omočte ze všech stran. Zabráníte tím jejich hnědnutí na řezu a později i šednutí v pánvi. Po chvíli zase sceďte, jsou to přeci jen houby a tudíž sají a sají.
- 3V pánvi rozehřejte máslo, až zpění, případně jen zahřejte olej. Přidejte okapané houby a na středně silném plameni je nejprve nechte pustit tekutinu, pak tekutinu odpařte a přidejte cibuli. Obojí společně za občasného promíchání opečte do hnědé, zlatavé barvy. Poté vyjměte stranou.
- 4Pokud v pánvi nezůstal žádný tuk, ještě půl lžíce přidejte. Hodně rozehřejte pánev a vhoďte maso, rozložte ho rovnoměrně po celém dnu. Bez promíchávání nechte maso pořádně na spodní straně opéct dohněda, poté jemně obraťte a ještě chvíli opečte i z druhé strany. Nudličky jsou velmi tenké, takže mají sklon k okamžitému vysušení, proto to nepřežeňte. Bude vám stačit doslova pár minut.
- 5Maso vyjměte stranou k opečeným houbám a cibuli. Pánev vraťte na plotýnku a vlijte do ní 100 ml vody (nebo lépe vývaru) a nechte téměř všechnu prudce odpařit, tím se uvolní přípečky ze dna pánve. Vmíchejte smetanu a vypněte plotýnku. Jakmile se smetana prohřeje, vraťte do pánve její původní obsah a promíchejte. Zakryjte a nechte 5 minut stát někde stranou, ale už nevařte. Podávejte například s rýží, zasypané zelenou petrželkou pro živější barvu.

Kuchařka pro dceru
Autorkou úspěšného blogu Kuchařka pro dceru je Jana Florentýna Zatloukalová.