Skip navigation
  • Our dear customers, the interest in our service is huge right now and time windows are disappearing faster than candy from the table. If your desired delivery time is not currently available, don't worry!
    Show more

4–6 Servings
Do hodinky

Buy all ingredients right below the recipe

INGREDIENTS

  • 40 g oloupané cibule
  • 60 g čerstvého medvědího česneku
  • 1 uvařená brambora
  • 60 g másla
  • 100 ml suchého bílého vína
  • 500 ml kuřecího nebo zeleninového vývaru
  • 600 ml smetany, min. 31%
  • špetka mletého muškátového oříšku
  • sůl

INSTRUCTIONS

  • 1
    Cibuli najemno nakrájíme. Bramboru nakrájíme na větší kousky. V kastrolu na středním ohni rozehřejeme 30 g másla, přidáme cibuli a za častého míchání ji necháme zesklovatět. Přilijeme víno a necháme ho zcela odvařit. Přilijeme vývar a přivedeme k varu. Přidáme medvědí česnek, smetanu, uvařenou bramboru, muškátový oříšek a 1 lžičku soli.
  • 2
    Polévku opět necháme přijít k varu a vaříme 1 minutu. Ještě horkou polévku rozmixujeme tyčovým mixérem a přecedíme přes jemné síto. Polévku dle potřeby dochutíme solí.
  • 3
    V pánvi na vyšším ohni rozpálíme zbylé máslo. Jakmile začne lehce zlatavě pěnit, pánev odstavíme a tímto máslem, které získalo lehkou oříškovou chuť, dochutíme polévku v talíři.
Tip
Víno použijte vždy suché. Třeba Ryzlink vlašský nebo Rulandské bílé. Můžete použít i medvědí česnek mražený. V tom případě ho budete po rozmrznutí potřebovat 110 g. Polévku můžete ještě horkou vlít do mixéru a rozmixovat. Vařená brambora polévku lehce zahustí.
Roman Vaněk
With Rohlik, we have put together a selection of the most popular recipes from my cookbooks and linked them with the right ingredients. Let us know how your dish turned out #rohlikchef

INGREDIENTS