Skip navigation
  • Our dear customers, the interest in our service is huge right now and time windows are disappearing faster than candy from the table. If your desired delivery time is not currently available, don't worry!
    Show more

1 piece
Do hodinky

Buy all ingredients right below the recipe

INGREDIENTS

  • 230 g hladké mouky
  • 100 g polohrubé mouky
  • 120 ml mléka
  • 20 g čerstvého droždí
  • 70 g másla
  • 1 vejce do těsta a 1 rozšlehané na pomazání
  • 60 g cukru
  • 1 sáček vanilkového cukru
  • 4 g soli
  • nastrouhaná kůra z 1 citronu
  • 40 g rozinek
  • 40 g nasekaných loupaných mandlí
  • mandlové lupínky na posypání

YOU ALSO NEED

  • pečicí papír

PAIRING DISHES WITH COFFEE

  • Tento pokrm si nejlépe vychutnáte společně s kvalitní kávou.

INSTRUCTIONS

  • 1
    Těsto zaděláme takzvaně na omládek: v míse robotu smícháme hladkou a polohrubou mouku, uděláme v ní důlek, do něj vlijeme dvě třetiny mléka a rozdrobíme droždí. Ze stran do něj po troškách vmícháváme mouku, dokud nevznikne těstíčko husté asi jako na lívance. Povrch zaprášíme hladkou moukou a necháme na teplém místě 30 minut vzejít.
  • 2
    V rendlíku na menším ohni rozpustíme máslo. Do mísy s omládkem přidáme zbylé mléko, máslo, oba druhy cukru, sůl, najemno nastrouhanou citronovou kůru a vejce a v robotu s nástavcem typu hák během 10 minut vypracujeme hladké nelepivé těsto. Nakonec do těsta zapracujeme rozinky a mandle. Těsto necháme 30 minut odpočinout na teplém místě.
  • 3
    Troubu rozehřejeme na 160 °C.
  • 4
    Odpočinuté těsto skulíme do bochánku (tzn. pořádně jej utáhneme, aby při kynutí a pečení drželo tvar), položíme na plech vyložený pečicím papírem a necháme na teplém místě minimálně 1 hodinu nakynout.
  • 5
    Vykynutý mazanec potřeme rozšlehaným vejcem, posypeme mandlovými lupínky a nakonec ho navrchu prostřihneme nůžkami nebo prořízneme do kříže. Vložíme do rozehřáté trouby a pečeme 40–50 minut dozlatova.
Tip
Správně nakynutý mazanec poznáte tak, že se těsto po lehkém stlačení prstem stále vrací zpět. Zrání těsta nepodceňujte, v tuto chvíli se pojí chutě, těsto se začíná prokvášet a dostává energii. Pokud mu dopřejete odpočinek, bude se později dobře zpracovávat. Pokud necháte těsto důkladně vykynout, bude v troubě držet tvar a nepotrhá se. Nastrouhejte jen žlutou část citronové kůry, bílá je hořká. Upečené těsto poznáte tak, že když do jeho středu zapíchnete špejli a vytáhnete ji, zůstane suchá. Pokud je na špejli po vytažení těsto, pečte ještě chvíli.
Roman Vaněk
With Rohlik, we have put together a selection of the most popular recipes from my cookbooks and linked them with the right ingredients. Let us know how your dish turned out #rohlikchef

INGREDIENTS

YOU ALSO NEED

PAIRING DISHES WITH COFFEE