• V Den české státnosti fungujeme stejně, jako každý jiný den. Užijte si volno a nákupy nechte na nás! Bez front až ke dveřím. 

Všechny suroviny snadno koupíte hned pod receptem

BELEŠE

  • 500 g polohrubé mouky a mouka na posypání pracovní plochy
  • 250 ml mléka
  • 2 žloutky
  • 1 lžíce cukru moučka
  • 1/2 kostky droždí
  • velká špetka soli

NA DOKONČENÍ

  • sádlo na potření
  • zavařenina na dochucení
  • tvaroh na dochucení
  • strouhaný tvaroh na dochucení
  • povidla na dochucení
  • mletý mák na dochucení
Nabídka zboží se liší podle lokality. Zadejte, prosím, svoji adresu, ať víme, jaké zboží pro vás máme.

POSTUP

  • 1Mléko trochu ohřejte, aby bylo vlažné. Do poloviny mléka rozdrobte droždí, přidejte cukr, lžíci mouky, rozmíchejte a nechte 5-10 minut zpěnit, tedy vzejít kvásek. Pokud ani po 15 minutách nevidíte žádnou aktivitu, začněte znovu s novým droždím.
  • 2Do mísy odměřte mouku, přidejte žloutky a sůl. Vlijte kvásek, promíchejte, a za postupného přilévání i zbytku vlažného mléka vypracujte vařečkou těsto, které je hebké, měkké a skoro nelepivé. Nebojte se práce a pořádně těstu dejte zabrat, čím víc, tím líp. Případně vše svěřte kuchyňskému robotu, který hebké těsto vypracuje během 5 minut.
  • 3Vál důkladně poprašte moukou. Nevykynuté těsto vykrajujte lžící a tyto bochánky pokládejte na připravený vál. Nechte 20-30 minuty vykynout, až kousky zdvojnásobí svůj objem.
  • 4Rozehřejte plotýnku, tál kamen nebo suchou litinovou pánev. Vykynuté kousky těsta konečky prstů vytvarujte tak, že těsto roztlačíte ze středu směrem k okrajům a vytvoříte vdolek s důlkem uprostřed a silnějšími okraji. Měl by mít zhruba velikost dlaně. Pokládejte do suché pánve nebo na plotýnku a pečte nasucho asi 3 minuty po každé straně, dokud povrch zřetelně nezezlátne.
  • 5Ještě teplé beleše potírejte rozpuštěným sádlem nebo máslem a udržujte v teple. Poté podávejte se zavařeninou, tvarohem, kysanou smetanou, dušeným zelím či k polévce, tedy jak je libo.
Tip
Jako každé kynuté pečivo, i beleše jsou nejlepší ještě ten samý den.
Kuchařka pro dceru

Autorkou úspěšného blogu Kuchařka pro dceru je Jana Florentýna Zatloukalová.

Přidejte si recepty z celého internetu

Nakrmte Rohlík jakýmkoliv receptem, z internetu nebo z vlastní hlavy. My ho omrkneme a uděláme vám z něj nákupní seznam. Za pár sekund máte hotovo.

Přidat recept

BELEŠE

500 g polohrubé mouky a mouka na posypání pracovní plochy

Polohrubá mouka bohužel momentálně není v naší nabídce. Brzy ale bude, už na tom pracujeme.

250 ml mléka

Mléko bohužel momentálně není v naší nabídce. Brzy ale bude, už na tom pracujeme.

2 žloutky

 

1 lžíce cukru moučka

 

1/2 kostky droždí

 

velká špetka soli

 

NA DOKONČENÍ

sádlo na potření

 

zavařenina na dochucení

 

tvaroh na dochucení

 

strouhaný tvaroh na dochucení

 

povidla na dochucení

 

mletý mák na dochucení