• Vážení zákazníci, omlouváme se, v současné době nelze zadat k Vašim zákaznickým účtům novou adresu dodání z důvodu výpadku na straně poskytovatele map. Mrzí nás to! Na nápravě usilovně pracujeme. 

Doprava zdarma, garance závozu do 5 hodin od objednání, slevy a exkluzivní produkty jen pro členy.Doprava zdarma, garance závozu do 5 hodin od objednání
4x měsíčně nákup bez minimální výše objednávky
15 % sleva na produkty značky BEZ KOMPROMISU
Exkluzivní produkty jen pro členy
20 KOUSKŮ

Všechny suroviny snadno koupíte hned pod receptem

BELEŠE

  • 500 g polohrubé mouky a mouka na posypání pracovní plochy
  • 250 ml mléka
  • 2 žloutky
  • 1 lžíce cukru moučka
  • 1/2 kostky droždí
  • velká špetka soli

NA DOKONČENÍ

  • sádlo na potření
  • zavařenina na dochucení
  • tvaroh na dochucení
  • strouhaný tvaroh na dochucení
  • povidla na dochucení
  • mletý mák na dochucení

Nabídka zboží se liší podle lokality. Zadejte, prosím, svoji adresu, ať víme, jaké zboží pro vás máme.

POSTUP

  • 1Mléko trochu ohřejte, aby bylo vlažné. Do poloviny mléka rozdrobte droždí, přidejte cukr, lžíci mouky, rozmíchejte a nechte 5-10 minut zpěnit, tedy vzejít kvásek. Pokud ani po 15 minutách nevidíte žádnou aktivitu, začněte znovu s novým droždím.
  • 2Do mísy odměřte mouku, přidejte žloutky a sůl. Vlijte kvásek, promíchejte, a za postupného přilévání i zbytku vlažného mléka vypracujte vařečkou těsto, které je hebké, měkké a skoro nelepivé. Nebojte se práce a pořádně těstu dejte zabrat, čím víc, tím líp. Případně vše svěřte kuchyňskému robotu, který hebké těsto vypracuje během 5 minut.
  • 3Vál důkladně poprašte moukou. Nevykynuté těsto vykrajujte lžící a tyto bochánky pokládejte na připravený vál. Nechte 20-30 minuty vykynout, až kousky zdvojnásobí svůj objem.
  • 4Rozehřejte plotýnku, tál kamen nebo suchou litinovou pánev. Vykynuté kousky těsta konečky prstů vytvarujte tak, že těsto roztlačíte ze středu směrem k okrajům a vytvoříte vdolek s důlkem uprostřed a silnějšími okraji. Měl by mít zhruba velikost dlaně. Pokládejte do suché pánve nebo na plotýnku a pečte nasucho asi 3 minuty po každé straně, dokud povrch zřetelně nezezlátne.
  • 5Ještě teplé beleše potírejte rozpuštěným sádlem nebo máslem a udržujte v teple. Poté podávejte se zavařeninou, tvarohem, kysanou smetanou, dušeným zelím či k polévce, tedy jak je libo.
Tip
Jako každé kynuté pečivo, i beleše jsou nejlepší ještě ten samý den.
Kuchařka pro dceru
Autorkou úspěšného blogu Kuchařka pro dceru je Jana Florentýna Zatloukalová.

BELEŠE

NA DOKONČENÍ