SUROVINY

  • 12 krevet velikosti 16–21
  • 4–6 vajec uvařených natvrdo
  • 100 g oloupané cibule
  • 2 oloupané stroužky česneku
  • 50 g chleba
  • 350 g rajčat
  • 3 lžíce olivového oleje
  • 1 lžíce sladké papriky
  • 100 ml sherry
  • 1lžička nastrouhaného čerstvého zázvoru
  • 200 g čerstvého nebo mraženého hrášku
  • špetka čerstvě mletého pepře
  • 1 lžíce nakrájeného koriandru
  • 1 lžíce nakrájené pažitky
  • 2 lžičky soli

POSTUP

  • 1
    Krevety oloupeme, krunýře dáme do rendlíku s 1 l vody a vaříme na mírném ohni 10 minut.
  • 2
    Vejce rozkrojíme, vyloupneme žloutky a dáme je stranou. Bílky nakrájíme najemno.
  • 3
    Cibuli překrojíme napůl a poté ji nakrájíme na plátky silné 3 mm. Česnek nakrájíme na plátky. Chleba nakrájíme na kostky o hraně 1 cm. Rajčata rozřízneme na polovinu, vykrojíme semínka a dáme je stranou. Dužninu nakrájíme na kostičky o hraně 0,5 cm.
  • 4
    V kastrolu rozehřejeme olej a necháme na něm zesklovatět cibuli. Přidáme nakrájený česnek a za častého míchání ½ minuty restujeme.
  • 5
    Přidáme oloupané krevety a za častého míchání je restujeme 2 minuty. Vyjmeme je z kastrolu a dáme stranou.
  • 6
    Do kastrolu přidáme sladkou papriku, krátce (20 vteřin) ji zarestujeme, přilijeme sherry a promícháme. Přidáme semínka rajčat a nastrouhaný zázvor, promícháme a na mírném ohni vaříme 6 minut.
  • 7
    Vývar z krevet přecedíme do kastrolu se zeleninou, osolíme, opepříme a vaříme 2 minuty. Přidáme nakrájený chleba a vaříme další 3 minuty. Přidáme nakrájená rajčata, hrášek a krevety, necháme 1 minutu prohřát a stáhneme z ohně.
  • 8
    Vmícháme nakrájené bylinky a nakrájený bílek. Do talíře vlijeme polévku a přidáme žloutek.
Roman Vaněk
Autor receptu

Roman Vaněk

S Rohlíkem jsme dali dohromady výběr nejoblíbenějších receptů z mých kuchařek a propojili je se správnými ingrediencemi. Dejte nám vědět, jak se vám jídlo povedlo #rohlikchef

SUROVINY