Skip navigation
  • Our dear customers, interest in our service is currently enormous, and time slots are disappearing faster than cookies from the table. If none of them suit you, don't despair!
    Show more

1 Brioche
Do hodinky

Buy all ingredients right below the recipe

INGREDIENTS

  • 350 g hladké mouky a mouka na podsypání těsta
  • 180 g změklého másla
  • 25 g cukru krupice
  • 15 g čerstvého droždí
  • 60 ml vlažného mléka do těsta a 1 lžíce mléka na potření
  • 3 vejce do těsta a 1 žloutek na potření
  • 4 g soli
  • rostlinný olej na vytření misky a formy

YOU ALSO NEED

  • potravinářskou fólii

INSTRUCTIONS

  • 1
    V robotu smícháme mouku a sůl.
  • 2
    Změklé máslo utřeme s cukrem, až se cukr rozpustí. Droždí rozmícháme s mlékem.
  • 3
    V promíchané mouce uděláme důlek, přidáme rozmíchané droždí a vejce. Mícháme 5 minut na střední rychlost.
  • 4
    Postupně po částech do těsta přidáme máslo utřené s cukrem. Další část másla přidáme do těsta vždy až poté, co je první část pečlivě zapracovaná. Během následujících 4 minut vypracujeme hladké jemné těsto. Přikryjeme ho čistou utěrkou a necháme zrát na teplém místě 2 hodiny, než zdvojnásobí svůj objem.
  • 5
    Posypeme vál moukou a vyklopíme na něj vyzrálé těsto. Zpracujeme ho rukama do bochánku.
  • 6
    Mísu vytřeme olejem a vložíme do ní bochánek těsta. Přetáhneme potravinářskou fólií a necháme v lednici zrát 10 hodin nebo přes noc.
  • 7
    Posypeme vál moukou a vyklopíme na něj vyzrálé těsto. Zpracujeme ho rukama do bochánku. Formu vymažeme olejem a dáme do ní těsto. Potřeme ho rozšlehaným žloutkem s mlékem a necháme kynout asi 2 hodiny na teplém místě nebo než těsto dosáhne okraje formy.
  • 8
    Troubu rozehřejeme na 230 °C.
  • 9
    Těsto potřeme zbytkem žloutku s mlékem, dáme do rozehřáté trouby a pečeme 10 minut. Poté snížíme teplotu na 190 °C a pečeme dozlatova dalších 20 minut.
  • 10
    Upečenou briošku vyklopíme z formy a necháme vychladnout na mřížce.
Tip
K pečení budete potřebovat formu na biskupský chlebíček ideálně o rozměru 25 × 10 × 7 cm (d × š × h). V kroku 7 se může stát, že těsto bude kynout pomaleji, než je uvedeno v tomto receptu. Vždy záleží na čerstvosti droždí, na typu mouky a okolní teplotě. Každopádně vyčkejte, než těsto řádně vykyne.
Roman Vaněk
With Rohlik, we have put together a selection of the most popular recipes from my cookbooks and linked them with the right ingredients. Let us know how your dish turned out #rohlikchef

INGREDIENTS

YOU ALSO NEED