Doprava zdarma, garance závozu do 5 hodin od objednání, slevy a exkluzivní produkty jen pro členy.Doprava zdarma, garance závozu do 5 hodin od objednání
4x měsíčně nákup bez minimální výše objednávky
15 % sleva na produkty značky BEZ KOMPROMISU
Exkluzivní produkty jen pro členy

SUROVINY NA MANDLOVOU NÁPLŇ

  • 50 g cukru krupice
  • 50 g moučkového cukru
  • 120 g mletých mandlí
  • ½ lžičky citronové šťávy
  • ½ vejce

SUROVINY NA TĚSTO

  • 380 g hladké mouky a mouka na podsypání těsta
  • 80 g rozinek sultánek
  • 50 g změklého másla a 40 g másla na potření
  • 50 g kandované kůry z citrusů
  • 50 g sušených brusinek
  • 50 g cukru krupice
  • 50 g nakrájených loupaných mandlí
  • 42 g čerstvého droždí
  • 120 ml vlažného mléka
  • 50 ml tmavého rumu
  • 1 vejce
  • 3 g mletého kardamomu
  • 3 g mleté skořice
  • moučkový cukr na posypání
  • 4 g soli

SNOUBENÍ POKRMU S KÁVOU

  • Tento pokrm si nejlépe vychutnáte společně s kvalitní kávou.

POSTUP NA MANDLOVOU NÁPLŇ

  • 1
    Vejce prošleháme a v míse smícháme s ostatními surovinami do hladkého těsta. To vytvarujeme do válečku 20 cm dlouhého, zabalíme do potravinářské fólie a necháme odležet v lednici 2 hodiny, než ztuhne.

POSTUP NA TĚSTO

  • 1
    Sultánky a brusinky dáme nasucho do rendlíku a na středním ohni za stálého míchání zahříváme 3–4 minuty. Stáhneme z ohně a přilijeme rum.
  • 2
    Těsto zaděláme takzvaně na omládek: do mísy nasypeme mouku, uděláme v ní důlek, vlijeme do něj 2/3 mléka a rozdrobíme droždí. Ze stran do mléka po troškách vmícháme mouku, jen do té doby, dokud nevznikne těstíčko husté asi jako na lívance. Povrch poprášíme hladkou moukou a necháme v teplém místě 30 minut vzejít.
  • 3
    Omládek se zbývající moukou dáme do mísy robotu, přidáme zbylé mléko, máslo, sůl, vejce, cukr, kardamom, skořici a mícháme hákem na střední rychlost 9 minut do hladkého těsta. Přidáme scezené a vymačkané rozinky a brusinky, mandle a kandovanou kůru, snížíme rychlost pod polovinu a mícháme 1 minutu.
  • 4
    Těsto vyklopíme na pomoučenou desku, přikryjeme ho čistou utěrkou a necháme zrát 2–3 hodiny, než zdvojnásobí svůj objem. Vyzrálé těsto rukou vytvarujeme do placky oválného tvaru 23 × 30 cm. Uprostřed bude těsto tenčí než na okrajích. Ovál těsta otočíme užší stranou k sobě. Váleček tuhé mandlové náplně položíme doprostřed oválu a těsto přehneme tak, aby se náplň do těsta uzavřela, ale aby horní strana nepřekrývala zcela základnu těsta. Těsto zatlačíme po krajích rukama a lehce ho utáhneme.
  • 5
    Štolu přeneseme na plech vyložený pečicím papírem, přikryjeme ji čistou utěrkou a necháme kynout 1 hodinu, než zdvojnásobí svůj objem.
  • 6
    Troubu rozehřejeme na 200 °C.
  • 7
    Plech se štolou dáme do rozehřáté trouby a necháme péct 30 minut.
  • 8
    V rendlíku rozehřejeme 40 g másla.
  • 9
    Ihned po vyndání z trouby štolu potřeme rozpuštěným máslem a posypeme moučkovým cukrem. Přeneseme ji na mřížku a necháme vychladnout.
     
     
     
     
     
     
     

TIP

K přípravě budete ještě potřebovat potravinářskou folii a pečicí papír.
Roman Vaněk
Autor receptu
S Rohlíkem jsme dali dohromady výběr nejoblíbenějších receptů z mých kuchařek a propojili je se správnými ingrediencemi. Dejte nám vědět, jak se vám jídlo povedlo #rohlikchef