Skip navigation
  • Our dear customers, interest in our service is currently enormous, and time slots are disappearing faster than cookies from the table. If none of them suit you, don't despair!
    Show more

1 piece
Do hodinky

Buy all ingredients right below the recipe

INGREDIENTS FOR ALMOND FILLING

  • 50 g cukru krupice
  • 50 g moučkového cukru
  • 120 g mletých mandlí
  • ½ lžičky citronové šťávy
  • ½ vejce

INGREDIENTS FOR DOUGH

  • 80 g rozinek sultánek
  • 50 g sušených brusinek
  • 50 ml tmavého rumu
  • 380 g hladké mouky a mouka na podsypání těsta
  • 120 ml vlažného mléka
  • 42 g čerstvého droždí
  • 50 g změklého másla a 40 g másla na potření
  • 4 g soli
  • 1 vejce
  • 50 g cukru krupice
  • 3 g mletého kardamomu
  • 3 g mleté skořice
  • 50 g nakrájených loupaných mandlí
  • 50 g kandované kůry z citrusů
  • moučkový cukr na posypání

PAIRING DISHES WITH COFFEE

  • Tento pokrm si nejlépe vychutnáte společně s kvalitní kávou.

INSTRUCTIONS FOR ALMOND FILLING

  • 1
    Vejce prošleháme a v míse smícháme s ostatními surovinami do hladkého těsta. To vytvarujeme do válečku 20 cm dlouhého, zabalíme do potravinářské fólie a necháme odležet v lednici 2 hodiny, než ztuhne.

INSTRUCTIONS FOR DOUGH

  • 1
    Sultánky a brusinky dáme nasucho do rendlíku a na středním ohni za stálého míchání zahříváme 3–4 minuty. Stáhneme z ohně a přilijeme rum.
  • 2
    Těsto zaděláme takzvaně na omládek: do mísy nasypeme mouku, uděláme v ní důlek, vlijeme do něj 2/3 mléka a rozdrobíme droždí. Ze stran do mléka po troškách vmícháme mouku, jen do té doby, dokud nevznikne těstíčko husté asi jako na lívance. Povrch poprášíme hladkou moukou a necháme v teplém místě 30 minut vzejít.
  • 3
    Omládek se zbývající moukou dáme do mísy robotu, přidáme zbylé mléko, máslo, sůl, vejce, cukr, kardamom, skořici a mícháme hákem na střední rychlost 9 minut do hladkého těsta. Přidáme scezené a vymačkané rozinky a brusinky, mandle a kandovanou kůru, snížíme rychlost pod polovinu a mícháme 1 minutu.
  • 4
    Těsto vyklopíme na pomoučenou desku, přikryjeme ho čistou utěrkou a necháme zrát 2–3 hodiny, než zdvojnásobí svůj objem. Vyzrálé těsto rukou vytvarujeme do placky oválného tvaru 23 × 30 cm. Uprostřed bude těsto tenčí než na okrajích. Ovál těsta otočíme užší stranou k sobě. Váleček tuhé mandlové náplně položíme doprostřed oválu a těsto přehneme tak, aby se náplň do těsta uzavřela, ale aby horní strana nepřekrývala zcela základnu těsta. Těsto zatlačíme po krajích rukama a lehce ho utáhneme.
  • 5
    Štolu přeneseme na plech vyložený pečicím papírem, přikryjeme ji čistou utěrkou a necháme kynout 1 hodinu, než zdvojnásobí svůj objem.
  • 6
    Troubu rozehřejeme na 200 °C.
  • 7
    Plech se štolou dáme do rozehřáté trouby a necháme péct 30 minut.
  • 8
    V rendlíku rozehřejeme 40 g másla.
  • 9
    Ihned po vyndání z trouby štolu potřeme rozpuštěným máslem a posypeme moučkovým cukrem. Přeneseme ji na mřížku a necháme vychladnout.
     
     
     
     
     
     
     
Tip
K přípravě budete ještě potřebovat potravinářskou folii a pečicí papír.
Roman Vaněk
With Rohlik, we have put together a selection of the most popular recipes from my cookbooks and linked them with the right ingredients. Let us know how your dish turned out #rohlikchef

INGREDIENTS FOR ALMOND FILLING

INGREDIENTS FOR DOUGH

PAIRING DISHES WITH COFFEE