Skip navigation
  • Our dear customers, the interest in our service is huge right now and time windows are disappearing faster than candy from the table. If your desired delivery time is not currently available, don't worry!
    Show more

30 SLEPENÝCH KOUSKŮ
Majstrštyk
New

Buy all ingredients right below the recipe

INGREDIENCE

  • 180 g špaldové celozrnné mouky
  • 70 g mletých pistácií
  • 60 g moučkového cukru
  • 80 g másla z lednice
  • 1 žloutek
  • 2 g soli
  • kůra z poloviny citronu
  • hladká mouka na podsypávání

NA SLEPENÍ

  • pistáciový krém
  • nebo malinová marmeláda

POSTUP

  • 1
    Na mlýnku nameleme pistácie, případně použijeme sekáček.
  • 2
    Do mísy prosijeme mouku, moučkový cukr a mleté pistácie. Přidáme vejce, sůl, nastrouhanou citronovou kůru a nakrájené máslo na menší kousky. Můžeme vše smíchat rukama, nebo použijeme K nástavec na kuchyňském robotu. Jakmile se začnou suroviny spojovat, zastavíme robot, těsto vysypeme na pracovní desku a ručně zpracujeme. Pokud se těsto nechce spojit, přidáme trochu vody, ale opatrně, aby to nebylo už moc. Pracujeme rychle, aby se máslo nezačalo rozpouštět. Těsto několikrát rozetřeme hřbetem dlaně o pracovní desku, tím se suroviny perfektně spojí. Vytvarujeme kouli nebo váleček, zabalíme do potravinové folie a dáme přes noc do lednice (nebo alespoň na 4 hodiny).
  • 3
    Těsto rozdělíme na poloviny, dobře podsypeme moukou a vyválíme na 2 - 4 mm plát. Pro malé tvary může být tloušťka plátu 2 mm, u větších tvarů je ideální 3 - 4 mm. Při vyvalování pravidelně podsypáváme moukou.
  • 4
    Z těsta vykrajujeme požadované tvary a dáváme je na plech s pečícím papírem nebo podložkou. Polovinu vykrajujeme se středem a polovinu bez středu. Těsto vyjde při vyválení na 2 mm na 2,5 plechu.
  • 5
    Plechy přikryjeme utěrkou a dáme na půl hodiny do lednice nebo ven, pokud je tam chladno.
  • 6
    Troubu rozehřejeme na horní a dolní ohřev na 160 °C. Každý plech pečeme zvlášť 8 - 10 minut. Po upečení přendáme na mřížku. Po vychladnutí promažeme pistáciovým krémem nebo malinovou marmeládou. Necháme několik dní odležet v chladu v uzavíratelné nádobě.
Hana Pospíchalová
Hanka from the blog www.vkuchynishankou.cz has been dedicated to a healthy lifestyle for 13 years. For Rohlík, she creates amazing healthy recipes that are full of flair and delicious taste!

INGREDIENCE

NA SLEPENÍ