•  Zítra, na svátek Dne vítězství, fungujeme stejně jako každý jiný den. Užijte si volno a nákupy nechte na nás! Bez front až ke dveřím.
Free delivery, delivery guarantee within 5 hours of ordering, exclusive products for members only and many other benefits.Free delivery, delivery guarantee within 5 hours of ordering
Purchase 4x a month without a minimum order amount
15 % discount on WITHOUT COMPROMISE products
Exclusive products for members only
3 LITERS

Buy all ingredients right below the recipe

INGREDIENTS

  • 2 kg masa z hovězího žebra
  • 200 g oloupané mrkve
  • 100 g řapíkatého celeru
  • 100 g oloupané petržele
  • 100 g bílé části pórku
  • 4 lžíce rostlinného oleje
  • 1 oloupaná střední cibule
  • 3 oloupané stroužky česneku
  • 1 menší rajče
  • 1 větší stonek plocholisté petržele
  • 2 větší snítky tymiánu
  • 2 kuličky nového koření
  • 2 bobkové listy
  • 8 kuliček černého pepře
  • 1 kávová lžička soli

PAIRING DISHES WITH WINE

  • K hovězímu masu sáhněte po vínu plném, suchém, červeném a s výraznější tříslovinou.

MOHLO BY SE HODIT

  • Pomůcky na vaření

The assortment range depends on your location. Please enter your address to see what goods we offer in your area.

INSTRUCTIONS

  • 1Troubu rozehřejeme na 220 °C.
  • 2Kosti důkladně propláchneme pod tekoucí vodu a necháme okapat.
  • 3Potřeme je ze všech stran olejem, položíme na plech a vložíme do rozehřáté trouby na 7 minut. Poté je otočíme a pečeme dalších 8 minut. Opečené kosti vyndáme z trouby a omyjeme pod tekoucí studenou vodou.
  • 4Mrkev, petržel a celer nakrájíme na kostičky o hraně 0,5 cm. Cibuli nakrájíme najemno.
  • 5Pórek pečlivě omyjeme pod tekoucí vodou, podélně rozřízneme na poloviny a nakrájíme na plátky silné 0,5 cm.
  • 6Opečené kosti a maso vložíme do čistého hrnce, zalijeme zhruba 4 litry studené vody, nebo tak, aby maso a kosti byly ponořené a přivedeme k varu. Jakmile začne voda bublat, stáhneme oheň na minimum a stahujeme naběračkou pěnu, která se na povrchu začne tvořit.
  • 7Jakmile se pěna přestane tvořit, přidáme zarovnanou lžičku soli, tymián, nové koření, kuličky pepře a bobkový list.
  • 8Vaříme nezakryté na nejmenším možném ohni 4 hodiny. Poté přidáme zbývající suroviny a vaříme 1 hodinu. Vývar přecedíme přes jemné síto.
  • 9Vývar svaříme na středním ohni na množství asi 3 litrů a co nejrychleji vychladíme v ledové lázni. Z povrchu sebereme tuk, který vyhodíme.
  • 10Vývar uschováme v lednici, nebo ho po částech zamrazíme.
Tip
Pokud nekoupíte telecí kloubové kosti, můžete použít pouze hovězí žebra s kostí. V tom případě použijte 1,5 kg hovězího žebra s kostí a vývar vařte 4 hodiny. Hovězí žebro také nebudete péct v troubě jako v případě kloubových kostí. Čím jemněji zeleninu nakrájíte, tím víc předá svou barvu a chuť vývaru. Dobře zmrazený vývar vydrží v mrazáku několik měsíců. Budete-li chtít vývar silnější, jednoduše ho část odvařte (zredukujte) v hrnci. Naopak bude-li potřeba pro vámi připravovaný pokrm vývar slabší, nakrájejte veškeré suroviny na větší kusy. Dále postupujte stejně. Vývar vařte vždy bez pokličky a NIKDY s vývarem nemíchejte. Zakalil by se a při cezení by zůstalo mnoho chuti v sítku. V mase a kostech i po 5 hodinách varu zůstane stále velké množství kolagenu a chuti. Můžete vše zalít ještě jednou studenou vodu, přivést k mírnému varu jako u prvního vývaru a vařit dalších 5 hodin. Získáte tak druhý vývar. I když již nebude tak výrazný jako první vývar, do omáček se bude hodit. Abyste mohli používat vývar jako neutrální surovinu pro mnoho pokrmů, nesmíte ho téměř solit. Dosolte raději výsledný pokrm, jehož součástí vývar je.
Roman Vaněk
Together with Rohlík, I’ve put together a selection of the most popular recipes from my cookbooks and linked them with the right ingredients. Let us know how the recipe turned out #rohlikchef

INGREDIENTS

PAIRING DISHES WITH WINE

MOHLO BY SE HODIT