Všechny suroviny snadno koupíte hned pod receptem
KŘEHKÉ TĚSTO
- 130 g hladké mouky
- 40 g makové mouky nebo velmi jemně namletého máku
- 60 g moučkového cukru
- 80 g změklého másla
- 1 lžíce makového oleje
- 1 vejce
TVAROHOVÁ NÁPLŇ
- 4 vejce
- 100 g krupicového cukru
- 10 g vanilkového cukru
- 50 g změklého másla
- 1½ lžíce bramborového škrobu
- špetka soli
- 3 lžíce hroznových nebo švestkových povidel
- 500 g měkkého tvarohu (nejlépe tučný v kostkách)
Nabídka zboží se liší podle lokality. Zadejte, prosím, svoji adresu, ať víme, jaké zboží pro vás máme.
POSTUP NA KŘEHKÉ TĚSTO
- 1Všechny suroviny zpracujeme v robotu nebo ručně v hladké pevnější těsto. Zabalíme do potravinářské folie a ½ hodiny vychladíme v ledničce.
- 2Dno dortové formy o ∅ 24 cm vyložíme pečicím papírem. Těsto rozválíme na kruh o ∅ 24 cm a vložíme jej do formy. Propícháme vidličkou a dáme péct na 15 minut do trouby předehřáté na 170°C s ventilátorem.
POSTUP NA TVAROHOVOU NÁPLŇ
- 1Tvaroh 3x pomeleme na mlýnku na maso nebo jej můžete také posekat ve food processoru, tvaroh bude jemnější a hladší, ale nebude tak řídký, jako ten ve vaničkách.
- 2Žloutky oddělíme od bílků. Bílky ušleháme se solí na tuhý sníh, ke konci zašleháme do sněhu 50 g krupicového cukru. Máslo, zbytek krupicového cukru a vanilkový cukr ušleháme do hladké pěny. Postupně do pěny zašleháme po částech žloutky a pomletý tvaroh. Do tvarohové pěny zamícháme vařečkou velmi zlehka sníh z bílků a bramborový škrob.
- 3Na předpečené těsto rozetřeme tvarohovou směs, kterou na povrchu uhladíme.
- 4Na spodní příčku trouby umístíme hlubší plech, na který nalijeme vařící vodu. Sernik pečeme přibližně 60 minut na střední příčce trouby při teplotě 150°C bez horkovzduchu. Upečený koláč by měl na povrchu lehce pružit. Během pečení můžeme přikrýt formu alobalem, aby zůstal koláč na povrchu světlý.
- 5Po upečení sernik nevytahujeme ihned z trouby, aby se nesrazil. Troubu vypneme, pootevřeme dvířka a sernik v ní necháme hodinu chladnout.
- 6Upečený a vychladlý sernik potřeme ještě ve formě povidly a poté jej opatrně z formy vyjmeme. Můžeme ozdobit čerstvým ovocem nebo ořechy.

Laskominy od Maryny
Úspěšná brněnská foodbloggerka a majitelka skvělého pekařství spojila své síly s Rohlíkem a společně vám přinášíme várku skvělých laskomin.