Doprava zdarma, garance závozu do 5 hodin od objednání, slevy a exkluzivní produkty jen pro členy.Doprava zdarma, garance závozu do 5 hodin od objednání
4x měsíčně nákup bez minimální výše objednávky
15 % sleva na produkty značky BEZ KOMPROMISU
Exkluzivní produkty jen pro členy

Sernik s mákem a hroznovými povidly

1 DORT
NOVINKA

SUROVINY NA KŘEHKÉ TĚSTO

  • 130 g hladké mouky
  • 80 g změklého másla
  • 60 g moučkového cukru
  • 40 g makové mouky nebo velmi jemně namletého máku
  • 1 lžíce makového oleje
  • 1 vejce

SUROVINY NA TVAROHOVOU NÁPLŇ

  • 500 g měkkého tvarohu (nejlépe tučný v kostkách)
  • 100 g krupicového cukru
  • 50 g změklého másla
  • 10 g vanilkového cukru
  • 4 vejce
  • 3 lžíce hroznových nebo švestkových povidel
  • 1½ lžíce bramborového škrobu
  • špetka soli

Všechny suroviny snadno koupíte hned pod receptem

POSTUP NA KŘEHKÉ TĚSTO

  • 1
    Všechny suroviny zpracujeme v robotu nebo ručně v hladké pevnější těsto. Zabalíme do potravinářské folie a ½ hodiny vychladíme v ledničce.
  • 2
    Dno dortové formy o ∅ 24 cm vyložíme pečicím papírem. Těsto rozválíme na kruh o ∅ 24 cm a vložíme jej do formy. Propícháme vidličkou a dáme péct na 15 minut do trouby předehřáté na 170°C s ventilátorem.

POSTUP NA TVAROHOVOU NÁPLŇ

  • 1
    Tvaroh 3x pomeleme na mlýnku na maso nebo jej můžete také posekat ve food processoru, tvaroh bude jemnější a hladší, ale nebude tak řídký, jako ten ve vaničkách.
  • 2
    Žloutky oddělíme od bílků. Bílky ušleháme se solí na tuhý sníh, ke konci zašleháme do sněhu 50 g krupicového cukru. Máslo, zbytek krupicového cukru a vanilkový cukr ušleháme do hladké pěny. Postupně do pěny zašleháme po částech žloutky a pomletý tvaroh. Do tvarohové pěny zamícháme vařečkou velmi zlehka sníh z bílků a bramborový škrob.
  • 3
    Na předpečené těsto rozetřeme tvarohovou směs, kterou na povrchu uhladíme.
  • 4
    Na spodní příčku trouby umístíme hlubší plech, na který nalijeme vařící vodu. Sernik pečeme přibližně 60 minut na střední příčce trouby při teplotě 150°C bez horkovzduchu. Upečený koláč by měl na povrchu lehce pružit. Během pečení můžeme přikrýt formu alobalem, aby zůstal koláč na povrchu světlý.
  • 5
    Po upečení sernik nevytahujeme ihned z trouby, aby se nesrazil. Troubu vypneme, pootevřeme dvířka a sernik v ní necháme hodinu chladnout.
  • 6
    Upečený a vychladlý sernik potřeme ještě ve formě povidly a poté jej opatrně z formy vyjmeme. Můžeme ozdobit čerstvým ovocem nebo ořechy.
Laskominy od Maryny
Autor receptu
Úspěšná brněnská foodbloggerka a majitelka skvělého pekařství spojila své síly s Rohlíkem a společně vám přinášíme várku skvělých laskomin.