

Tamarind, vanička
100 gDoručení už do 60 minut
Užijte si doručení do 15 minut. Od kartáčku na zuby až po opravdu těžké bedny. Úsměv přibalen :)
- Popis
- Složení
- Podobné produkty
- Další produkty značky
- Recepty
Tamarind indický je stálezelený tropický strom pocházející z Afriky a pěstovaný v tropech celého světa. Dužnatý míšek plodů obklopující semena slouží jako potravina. Má osvěžující kyselou až sladkokyselou chuť připomínající sušené švestky a vláknitou, málo šťavnatou konzistenci.
Použití
Na celém Blízkém východě se tamarind používá v pikantních pokrmech, zejména dušených masech, a často se kombinuje se sušeným ovocem.
Mladé listy a lusky slouží jako zelenina, kyselá dužina mladých lusků se přidává do teplých pokrmů. Dužina se může se pojídat syrová, vařená nebo sušená, připravují se z ní povidla a zavařeniny, přísady do jídel i nápoje. Je například součástí známé worcestrové omáčky a různých omáček na steaky, stejně jako indických čatní.
Sladší plody se konzumují převážně čerstvé, nebo se používají k přípravě sladkých omáček k dezertům. Ze semen se získává jedlý olej, též se vaří nebo praží a používají se jako přísada do kávy.
Tip! Připravte si s námi tamarindovou pastu.
Lusk lehce rozloupněte, vyndejte dužinu spolu s peckami (350 g) a dejte ji do hrnce, zalijte 250 ml vody a pod pokličkou duste přibližně půl hodiny. Občas zamíchejte a bude-li třeba, dolijte trochu vody. Tuto směs propasírujte tak, aby vám zbyla jen trocha vlákniny a pecky. Zbylé pecky i vlákninu vyhoďte a pastu vraťte do hrnce, ještě krátce povařte, přidejte 4 lžíce třtinového nebo palmového cukru a uložte do sterilizované sklenice či zamrazte. Tato pasta má výhodu v tom, že pak výslednou omáčku můžete dochucovat různými směry – přihodit kytičku badyánu, zázvor, badyán, česnek, sechuánský pepř, fenykl, skořici, šalotku, portské víno či jiné dezertní víno nebo garam masala – dle vaší chuti a fantazie.
Přejeme dobrou chuť.
Skladování
Lusky zabalte do látky a nechte je uložené v chladničce. Takto vydrží až několik měsíců.
Složení
Tamarind |