Slide 1 of 2

Tamarind, vanička

100 g
34,90 Kč 349,00 Kč/kg
Země původu: Thajsko,

Popis produktu

Tamarind indický je stálezelený tropický strom pocházející z Afriky a pěstovaný v tropech celého světa. Vyznačuje se zpeřenými listy a jemně zaškrcovanými plody - lusky, známé jako tamaryšky nebo indické datle. Plod je podlouhlý, zploštělý, mírně nepravidelně zaškrcovaný, nepukavý, na povrchu tuhý, uvnitř dužnatý, 5 až 14 cm dlouhý. Semen bývá 3 až 14, jsou hnědá, zploštělá, lesklá, obalená tmavou červenohnědou dření hutné mazlavé konzistence. Ta obsahuje železo, hořčík, fosfor a měď. Dále v ní najdeme niacin, thiamin, pyridoxin, vitamín C, vlákninu, pektiny, polysacharidy a vápník. Je to i účinný antioxidant a snižuje hladinu škodlivého LDL cholesterolu.

Použití

Dužnatý míšek obklopující semena slouží jako potravina. Má osvěžující kyselou až sladkokyselou chuť připomínající sušené švestky a vláknitou, málo šťavnatou konzistenci. Na celém Blízkém východě se tamarind používá v pikantních pokrmech, zejména dušených masech, a často se kombinuje se sušeným ovocem. Tvrdá zelená dužina mladého ovoce je mnohými považována za příliš kyselou, ale je často používána jako složka slaných pokrmů. Jak ovoce zraje, stává se sladší a méně kyselé a zralé ovoce je považováno za chutnější. Mladé listy a lusky slouží jako zelenina, kyselá dužina mladých lusků se přidává do teplých pokrmů. Dužina se může se pojídat syrová, vařená nebo sušená, připravují se z ní povidla a zavařeniny, přísady do jídel i nápoje. Je například součástí známé worcestrové omáčky a různých omáček na steaky, stejně jako indických čatní. Sladší plody se konzumují převážně čerstvé, nebo se používají k přípravě sladkých omáček k dezertům. Ze semen se získává jedlý olej, též se vaří nebo praží a používají se jako přísada do kávy.
Tamarindová pasta: lusk lehce rozloupněte, vyndejte dužinu spolu s peckami (350 g) a dejte ji do hrnce, zalijte 250 ml vody a pod pokličkou duste přibližně půl hodiny. Občas zamíchejte a bude-li třeba, dolijte trochu vody. Tuto směs propasírujte tak, aby Vám zbyla jen trocha vlákniny a pecky. Zbylé pecky i vlákninu vyhoďte a pastu vraťte do hrnce, ještě krátce povařte, přidejte 4 lžice třtinového nebo palmového cukru a uložte do sterilizované sklenice či zamrazte. Tato pasta má výhodu v tom, že pak výslednou omáčku můžete dochucovat různými směry - přihodit kytičku badyánu, zázvor, badyán, česnek, sechuánský pepř, fenykl, skořice, šalotku, česnek, portské víno či jiné dezertní víno nebo garam masala - dle Vaší chuti a fantazie.

Skladování

Lusky zabalte do látky a nechte je uložené v chladničce. Takto vydrží až několik měsíců.

 

Složení

Tamarind