Zelí kysané bílé - Jihočeská zelenina, sáček

500 g
19,90 Kč 39,80 Kč/kg
Český původ na rohlíku
Země původu: Česká republika,

Popis produktu

Zelí kysané bílé v sáčku. 
Kysané zelí je zdraví velmi prospěšné. Podíl vitamínu C je v kysaném zelí vyšší než v čerstvém, což je důsledek činnosti bakterií mléčného kvašení. Kysané zelí je bohaté zejména na  beta-karoten (provitamin A), významné množství vitamínů B, E a K. Má hojnost minerálních látek, zejména pro nás velmi nedostatkový draslík, ale i vápník, fosfor, železo, zinek a hořčík, jakož i stopové prvky, z nichž nejdůležitější je síra. Bohaté je i na fytochemikálie s protirakovinnými a antibiotickými účinky, životodárné enzymy, aminokyseliny obsahující síru a hořčičný olej.

Použití

Kysané zelí je nejen zdravé, ale i chutné. Na každém jídelním stole se určitě jednou za čas objeví klasické knedlo-vepřo-zelo. Z kysaného zelí, kromě příloh k pečeným masům, bramborám, klobáskám, se připravuje polévka zelňačka (v různých podobách dle krajů), segedínský guláš a saláty.
Zelné knedlíky: anglickou slaninu vyškvařte nasucho na pánvi a pak ji promíchejte s houskami, nakrájenými na kostičky. Kysané zelí pokrájejte najemno a smíchejte s houskami se slaninou. Vejce vyšlehejte v zakysané smetaně, spolu s moukou a solí přidejte ke směsi zelí a zadělejte těsto na knedlíky. Z těsta tvarujte kuličky velikosti golfového míčku a vařte v osolené vodě 20 minut. Podávejte s uzeným masem, též samotné maštěné sádlem se škvarky.

O výrobci

Jihočeská zelenina a.s., společnost s dlouholetou tradicí, přední zpracovatel čerstvé zeleniny v ČR, držitel certifikátu IPZ. Zabývá se především zpracováváním vlastní vypěstované zeleniny, marinováním jejich vybraných druhů a distribucí čerstvé zeleniny. Mezi její tradiční sortiment patří např. loupané brambory, loupaná cibule, chlazená zelenina, čerstvé saláty, zelné saláty, kysané zelí, zeleninové směsi, polévkové směsi, marinovaná zelenina, zelenina na špízy, krájená zelenina a v neposlední řadě také ovocné saláty a gastro zelenina. Kysané zelí se řadí mezi nejstarší trvanlivé potraviny a patří k základnímu sortimentu Jihočeské zeleniny a.s., která zachovává tradiční způsob jeho výroby tak,  že zelí je zpracováváno ve sklepních prostorách, čímž neztrácí na své kvalitě. 

Skladování

Balení uchovávejte v suchu a chraňte před teplem. Po otevření skladujte v chladu a během 5 dnů spotřebujte.

Výrobce

Jihočeská zelenina a. s.
pěstování a zpracování ovoce a zeleniny
Staropoštovská 1080/II
398 01 Vodňany
Česká republika

Složení

Zelí bílé
Pitná voda
Kmín
Sůl
Hořčičné semínko
Konzervant
E202 - Sorban draselný

Nutriční hodnoty na 100 g

Energetická hodnota75 kJ/18 kcal
Tuky0.1 g
z toho nasycené mastné kyseliny0.1 g
Sacharidy3.6 g
z toho cukry0.1 g
Bílkoviny0.6 g
Sůl1.1 g
Vláknina g