Každý den odebíráme ty nejčerstvější potraviny z místních zdrojů, kterým můžete důvěřovat.
- Popis
- Složení
- Podobné produkty
- Další produkty značky
- Recepty
Ve skutečnosti se nejedná o listy limety, ale rostliny z podrodu citrusovníku jménem Kaffir. Vůně listů kaffir lime je nezaměnitelná, silně citrusová, avšak se zajímavým nasládlým podtextem. Vůně listů se plně rozvine teprve po rozdrcení či tepelné úpravě.
Použití
V Thajsku a Malajsii jsou listy při vaření užívány ke zvýraznění citronové chutě pokrmů. Listy se roztrhají, jemně rozmačkají a poté jsou použity do polévek či do dušených pokrmů. Sušené listy je dobré nejdříve rozdrtit v hmoždíři a zalít malým množstvím horké vody, jsou pak stejně chutné jako listy čerstvé.
Lze je však také vhodit do pokrmů a po uvaření vytáhnout. Limetovými listy je možno nahradit v receptech častěji uváděnou citrusovou kůru. Aroma a chuť jsou poté jemnější, méně agresivní a přirozenější.
S limetovými listy se většinou zachází podobně jako s bobkovým listem. Lze jimi ochutit například kuřecí vývar, dušené maso nebo lístky nadrtit do jemných salátů. Zajímavé je použití v boršči. Pečené ryby lze připravit na loži v pekáči vystlaném limetovými listy. Po dovaření se v evropské kuchyni listy z pokrmu obvykle vyndávají. Lze je ovšem také nasekat a posypat jimi hotový pokrm. Chuť limetových listů se výrobně kombinuje s bazalkou, chilli, koriandrem, tamarindem, citronovou trávou, mátou, kurkumou či kokosovým mlékem.
Skladování
Skladujte v suchu.
Složení
Limetové listy sušené |