Café Montaña Natur Decaf bezkofeinová zrnková káva

250 g
249,90 Kč 999,60 Kč/kg
Země původu: Česká republika,

Tato bezkofeinová káva pochází z farem rozprostírajících se po svazích Kolumbijského masivu a k její dekofeinizaci bylo použito té nejšetrnější metody dekofeinizace využívající pouze studniční vodu a přírodní rozpouštědlo z cukrové třtiny.

V chuti výrazně sladká, má šťavnaté tělo a ucítíte v ní podtóny cukrové třtiny, pomeranče a medu. Chuťový zážitek i pro ty, kteří by po bezkofeinové kávě jinak nikdy nesáhli. Tato káva je vhodná pro jakoukoli přípravu: od klasického kávovaru, přes moka konvičku, až po filtrovanou kávu.

  • Země: Kolumbie
  • Region: Tolima
  • Farma: společenství drobných farmářů
  • Chuť: výrazně sladká chuť, podtóny medu, cukrové třtiny a pomeranče
  • Příprava: vhodná na jakoukoli přípravu: od espressa, přes moka konvičku, až po filtrovanou kávu

Bezkofeinová zrnková káva Natur Decaf dosáhla vynikajících výsledků v rozsáhlém testování bezkofeinových káv nezávislou firmou dTest.
Tato káva se díky tomu pyšní značkou kvality od dTestu!

Chuť bezkofeinové kávy vždy podstatně ovlivňuje proces dekofeinizace. Díky unikátnímu přírodnímu procesu dekofeinizace, kde je použito pouze přírodní rozpouštědlo z cukrové třtiny a studniční voda, jsou zrnka Natur Decaf chuťově sladká a s bohatým, šťavnatým tělem.

Původ

Zrnka Natur Decaf pochází od skupiny farmářů v hornatém regionu Tolima, který je jedním z hlavních zdrojů výběrové kolumbijské kávy pro gurmány po celém světě. Pěstuje se na úrodných svazích Kolumbijského masivu a zbavuje se kofeinu ještě v zemi původu, tedy v Kolumbii. K dekofeinizaci dochází ve speciální vodní lázni, do které se přidává přírodní rozpouštědlo z cukrové třtiny.

Zrnka se během procesu dekofeinizace nikdy nezbaví kofeinu na 100%, naopak vždy zůstává jisté zbytkové minimum kofeinu. Norma maximálního množství kofeinu v bezkofeinové kávy pro státy Evropské Unie je stanovena na úroveň 0,1 % kofeinu v zrnu. V případě klasické kofeinové kávy je přitom u arabiky původní podíl kofeinu v zrnu v rozmezí 1,1 až 1,5 %, a v případě robusty 2,2 až 2,7 %. Káva Natur Decaf je zbavena kofeinu do té míry, že z původní hodnoty 1,4% kofeinu v kávovém zrnku činí zbytková hodnota pouze 0,03 % kofeinu v zrnku.

Zrnka se pěstují v nadmořské výšce v rozmezí 1.800 až 2.100 m.n.m. na svazích pohoří Kolumbijského masivu. Díky strmým svahům, podloží bohatému na minerály, stálé teplotě a vysoké vlhkosti vzduchu zde má káva perfektní podmínky pro pěstování.

Káva se sklízí dvakrát do roka. Složení odrůd kávovníku arabica v této kávě: Castillo, Caturra a Bourbon. Je ručně sbíraná, zpracovaná mokrou metodou a dosáhla bodového ohodnocení 84,5 bodů.

Proces dekofeinizace

  1. zelená zrna jsou za účelem postupného změkčení zvlhčovaná pomocí vodní páry
  2. zvlhčená zrna jsou ponořena do vodní lázně (85 °C) do níž je vpouštěno přírodní rozpouštědlo z melasy z cukrové třtiny uvolňující kofein v kávových zrnech
  3.  
  4. voda je v průběhu 11 hodin trvající vodní lázně několikrát recyklována, dokud není dosaženo požadované minimální hodnoty kofeinu v zrnu
  5. kávová zrna zbavená kofeinu jsou pomocí vodní páry po vytažení z vodní lázně po dobu 3 hodin pomalu očišťována od zbytků přírodního rozpouštědla z melasy
  6. po očištění jsou kávová zrna po dobu 6 hodin postupně vysušována na požadovanou vlhkost zrna 11,5 %

Použití

Díky střednímu profilu pražení si můžete tuto kávu vychutnat při přípravě jakoukoli metodou: v kávovaru pro nápoje vycházející z espressa, v moka konvičce či jako filtrovanou kávu.

O výrobci

Café Montaña je pražírna výběrové kávy. Kávu si dováží sami přímo od farmářů z těch nejvyhlášenějších kávových oblastí v Kolumbii. Praží výběrové jednodruhové kávy, ale i perfektně vyvážené jednodruhové směsi. Firma se také zabývá dovozem výběrových zelených káv z Jižní Ameriky. Sháníte-li kvalitní kávu, Café Montaña je správnou volbou!

Skladování

Uchovávejte v suchu a chladu. Rozbalenou kávu dobře uzavřete.

Výrobce

Café Montaña s.r.o.
Piletická 486
50341  Hradec Králové
Česká republika