Každý den odebíráme ty nejčerstvější potraviny z místních zdrojů, kterým můžete důvěřovat.
- Popis
- Složení
- Podobné produkty
- Další produkty značky
- Recepty
Vyzkoušejte lahodné hnědé žampiony z Kaznějova, které mají díky speciální technologii vysoký obsah vitamínu D.
Žampióny hnědé se od bílé klasiky liší nejen barvou, ale i rustikálnější chutí a tím, že obsahují méně vody. Mají vyšší obsah sušiny a ponechávají si výraznou chuť a vůni.
Tyto žampiony jsou potravinou, jejichž konzumací alespoň dvakrát týdně zajistíte tělu potřebné množství vitamínu pro optimální fungování imunitního systému a to přírodní cestou. Jsou pěstovány na Kaznějovsku a díky speciální technologii získávají ještě vyšší množství vitamínu D než běžné žampiony.
- žampiony zahradní (Agaricus bisporus) ošetřené UV zářením
- ke zvýšení množství vitaminu D bylo použito kontrolované ošetření světlem
Jak se to dělá?
Stejně jako si lidé vytváří pomocí letního sluníčka vitamin D, obdobně toto dokáže i žampion. Houbám je nasimulován sluneční svit pomocí speciální lampy, která je na několik sekund osvítí, čímž se v něm zvýší obsah vitamínu D.
Tři až čtyři středně velké žampiony pak nahradí denní doporučenou dávku potřebného vitamínu D. Zatímco před osvitem má 10 dkg hub 3 mikrogramy vitaminu, po něm je to 5–20 mikrogramů.
Požadavky na jakost
(1) Čerstvé houby volně rostoucí a čerstvé houby pěstované, s výjimkou pěstovaných žampionů, musí být pevné konzistence, dobře na sucho očištěné, bez cizích příměsí a nečistot. Houby nesmějí být přestárlé, plesnivé, zapařené a nadměrně vlhké. Mohou být rozděleny nejvýše jedním řezem, klobouk však musí být spojen s třeněm. Loupání klobouků hub není dovoleno s výjimkou klouzků.
(2) U hub uvedených v odstavci 1 se dovoluje perforace do 10 % povrchu plochy řezu, nejvýše však tři otvory, a menší poškození plodnic úlomky nebo požerky na dvou místech. Poškozených hub může být nejvýše 5 %, přičemž poškozenými houbami se rozumí houby, kterým chybí více než čtvrtina klobouku nebo v nichž se vyskytují škůdci.
Použití
Vitamín D je rozpustný v tucích a jeho úbytek při tepelném zpracování činí cca 15 %. Je tedy dobré houby zpracovávat na tuku (máslo, sádlo, rostlinné oleje), základem je využít všechen sos, který na pánvi zůstane. Dobré je jíst žampiony i v syrovém stavu, např. v západní Evropě je běžné přidávat je do zeleninových salátů. Skvěle se hodí do omáček, polévek nebo pod maso.
Tepelnou úpravu zkracujeme na dobu nezbytnou, aby byl zachován co největší podíl vitamínů.
O výrobci
Firma Agaricus je v současné době největším producentem žampionů v České republice, které pěstuje již od roku 1992. Na český i zahraniční trh dodává čerstvé české žampiony bílé a krémové, tedy téměř 30 let. Také jsou jedním z prvních zemědělských a potravinářských podniků v ČR s mezinárodním certifikátem kvality a zdravotní nezávadnosti produktů GLOBALGAP. Jejich žampiony je možné zakoupit v Praze, Mnichově, Frankfurtu i Varšavě.
Skladování
Žampiony skladujte v chladničce při teplotě 2–4 °C.
Výrobce
Agaricus spol. s r. o.
Pod Továrnou 587
331 51 Kaznějov
Česká republika