
Williams & Humbert
Williams & Humbert Sherry Canasta Cream Superior Sweet
0,75 lDoručení už do 60 minut
Každý den odebíráme ty nejčerstvější potraviny z místních zdrojů, kterým můžete důvěřovat.
- Popis
- Složení
- Podobné produkty
- Další produkty značky
- Recepty
Sladké sherry tmavě mahagonové barvy má plnou, bohatou vůni a chuť. Vůně obsahuje aroma sušeného ovoce, jako jsou fíky, rozinky a datle, doplněné o tóny karamelu, medu a oříšků. Chuť je sladká a sametová, s výraznými tóny sušeného ovoce, vanilky, karamelu a čokolády. Na jazyku se mísí s nádechem koření, jako je skořice, které dodává vínu hloubku a komplexnost.
Canasta Cream Superior Sweet je plné, hladké a dlouhotrvající na patře, což vytváří rovnováhu mezi sladkostí a kyselostí. Celkově je to sladké a elegantní víno s vynikající strukturou a intenzivní chutí, které je ideální pro skleničku po jídle nebo pro večerní relaxaci. Víno zraje v 500 l sudech z amerického dubu po dobu nejméně 6 let.
Charakteristika vína
- Odrůda: Palomino, Pedro Ximénez
- Oblast: Jerez
- Výše zbytkového cukru: Sladké
- Obsah alkoholu: 19,5 %
Snoubení s pokrmem
Sherry se hodí k dezertům, jako jsou čokoládové dezerty, palačinky s javorovým sirupem, karamelové dortíky, piškoty s křupavým zákuskem, sušenky a kořeněné dezerty. Doporučujeme servírovat také ke slaným pokrmům, jako jsou vývary, guláše, pečená masa a pikantní sýry. Může být také podáván jako aperitiv s předkrmy, jako jsou slané oříšky, sýry s ovocem nebo sušené ovoce.
V případě vychlazení nebo s ledem se z něj stane skvělý osvěžující drink.
O odrůdě
Odrůda Pedro Ximenéz, též známá pod zkratkou PX, je pěstovaná v centrální částí Španělska a používá se na výrobu sladkých, fortifikovaných vín nebo na výrobu brandy. Legenda praví, že odrůdu přivezl námořník španělského královského loďstva Pedro Ximenéz z Kanárských ostrovů do rodného Španělska. Zjistil, že se jí na horké půdě nedaleko Jerezu daří mnohem lépe než v její domovině. Po několika úspěšných prvních sklizních se mu dostalo cti, aby představil své sladké tmavé víno samotnému králi. Ten jím byl upřímně nadšen, protože v té době málokterá odrůda dozrávala do takové sladkosti. Na králův dotaz, jak se odrůda jmenuje, odvážný námořník pravil Pedro Ximenéz. Během dalších 100 let se vinohrady s touto odrůdou značně rozšířily a věhlas odrůdy se posunul i za hranice Španělska. Dnes ji můžeme nalézt nejen na Kanárských ostrovech, ale i v USA, Argentině, Austrálii a Chile.
O vinařství
Vinařství založili v roce 1877 Sir Alexander Williams, velký obdivovatel a znalec sherry produktů, a Arthur Humbert, specialista na mezinárodní vztahy. Od té doby uchovávají část původních vín a brandy (soleras) ve vysoce kvalitních dubových sudech. Tyto solery jsou základem vývoje a zrání každého sherry a brandy vyrobených v Bodegas Williams & Humbert.
Historie a sláva sherry však začíná příchodem Maurů a jejich vynálezu – destilačního přístroje, kterým spotřebovávali přebytky ze sklizní, jenž pak následně přidávali do nových vín. Díky šťastné souhře přírodních podmínek v tomto nejjižnějším cípu Španělska vzniklo unikátní dolihované víno, které se společně s portským dělí o nejvyšší stupínek obliby v této kategorii. Vděčí za to také siru Francisu Drakeovi, který přivezl zpět do Anglie 2 900 sudů sherry jako válečnou kořist a nevědomky tak Španělům zajistil největší odbytiště tohoto vína.
Skladování
Skladujte v suchu a chladu.
Výrobce
Williams & Humbert
Španělsko
Složení
Vinná réva |
Alergeny
Oxid siřičitý a siřičitany |