
Les Forts de Latour
Les Forts de Latour 2009 Pauillac Château Latour
0,75 lDoručení už do 60 minut
Každý den odebíráme ty nejčerstvější potraviny z místních zdrojů, kterým můžete důvěřovat.
- Popis
- Složení
- Podobné produkty
- Další produkty značky
- Recepty
Ve sklence svítí temně rubínová barva, která na okraji lehce přechází do granátu. V aroma se prolíná černý rybíz, sušená švestka a jemný kouř cedrového dřeva, po zakroužení se objeví i nádech čerstvě ořezané tuhy. Chuť je plná, ale sametová: šťavnaté ovoce obepíná hedvábně vyzrálá tříslovina a dochuť připomíná hořkou čokoládu s minerální slaností. Pevná kostra naznačuje, že víno bude na vrcholu minimálně do poloviny třicátých let.
Rok 2009 patřil v Pauillacu k nejteplejším za poslední desetiletí a réva zrála bez stresu, proto hrozny dorazily do sklepa v dokonalé kondici. Les Forts 2009 díky tomu nabízí šťavnatou vlnu černého ovoce, kterou doplňuje typická grafitová linka terroiru Latouru. Víno se rychle stalo příkladem, že i druhé víno může mít noblesu hodnou velkého jména.
Charakteristika vína
- Odrůda: 61,5 % Cabernet Sauvignon, 32,3 % Merlot, 1,9 % Petit Verdot, 0,6 % Cabernet Franc
- Dodávaný ročník: 2009
- Oblast: Bordeaux
- Podoblast: Pauillac
- Jakostní zatřídění: Apelace Pauillac
- Výše zbytkového cukru: Suché
- Obsah alkoholu: 14 % obj.
Snoubení s pokrmem
Výtečně se hodí k pomalu pečeným hovězím žebrům s rozmarýnem a česnekem, protože tuk masa změkčí tříslovinu. Skvěle doprovodí i hovězí Wellington, kde duxelles z hub zvýrazní kouřové tóny vína. Na závěr doporučuji sýr Ossau-Iraty s vlašskými ořechy, který podtrhne minerální stopu Latouru.
O vinařství
Château Latour je jedním ze světově nejznámějších výrobců vína z Bordeaux. Nachází se v jihovýchodním rohu obce Pauillac na hranici Saint-Julien, v regionu Médoc. Hodnoceno jako 1. Cru v Bordeauxské klasifikaci z roku 1855, stalo se jedním z nejvyhledávanějších a nejdražších výrobců vína na planetě a produkuje silně strukturovaná vína Cabernet Sauvignon – dominantní vína schopná vydržet mnoho desetiletí.
Nejvýznamnější postavou v historii usedlosti Latour je markýz Nicolas – Alexandre de Ségur, přezdívaný kníže vín, muž s kouzelnýma rukama, pokud jde o vinohrady. Již počátkem osmnáctého století se stal průkopníkem metod, jejichž cílem bylo získání maximálního užitku z výjimečného potencionálu, a vytvořil takzvaný „latourský styl“ jenž zůstal bez konkurence až do dnešních dní. Podle mnohdy až puntičkářsky vedených archivních zápisů byla usedlost následně vedena řadou lidí, kteří se uctivě drželi všech pravidel stanovených jejich zakladatelem.
Lze říct, že pověst velkolepého cru Chateau Latour, která se rychle rozšířila do Anglie, a dokonce i do Nového světa, zůstala nesporná až do zlaté éry, kterou zahájila klasifikace z roku 1855. Počátkem 60. let minulého století odkoupila Latour od potomků Markýze de Ségur, britská skupina Pearson. Noví britští majitelé zahájili systematickou modernizaci celého závodu. Roku 1993 vinařství získal bretonský průmyslník Francois Pinault a započala se nová kapitola latourské ságy.
Vinice pokrývají 78 hektarů. Ve vinici v blízkosti hlavní budovy nazývané l'Enclos jsou pěstované hrozny, které jsou používány pro výrobu Grand Vin. 80 % vysazených vinic je odrůdy Cabernet Sauvignon, což je ideální odrůda pro tuto oblast, protože její kořenový systém dokáže získat živiny a vodu z místní kamenité půdy. Odrůda Merlot představuje 18 % z Grand Vin, pomáhá zjemnit výraznou chuť Cabernetu Sauvignon. Merlot je vysazený především na nižších pozemcích l'Enclos, kde nejsou štěrkové vrstvy tak hluboké. Na zbývajících 2 % vinice jsou vysazeny odrůdy Cabernet Franc a Petit Verdot.
Skladování
Skladujte v suchu a chladu.
Výrobce
Château Latour
27 Rte des Châteaux
33250 Pauillac
Francie
100% réva vinná
Nutriční hodnoty na 100g
Energetická hodnota | kJ/ kCal |
Tuky | g |
z toho nasycené mastné kyseliny | g |
Sacharidy | g |
z toho cukry | g |
Bílkoviny | g |
Sůl | g |
Vláknina | g |
Alergeny
Oxid siřičitý a siřičitany |