4 PORCE

Všechny suroviny snadno koupíte hned pod receptem

SUROVINY

  • 4 lilky po 200 g
  • 80 g lískových ořechů
  • 70 g oloupané cibule
  • 20 g oloupaného česneku
  • 70 g oloupaných brambor  (varný typ B)
  • 100 ml olivového oleje
  • 500 ml polotučného mléka
  • 2 lžíce nahrubo nakrájené plocholisté petržele
  • 4–6 lžiček bílého jogurtu řeckého typu
  • pepř
  • sůl
Nabídka zboží se liší podle lokality. Zadejte, prosím, svoji adresu, ať víme, jaké zboží pro vás máme.

POSTUP

  • 1Troubu rozehřejeme na 220 °C.
  • 2Lilky potřeme 2 lžícemi oleje, vložíme je do rozehřáté trouby a pečeme 20 minut. Částečně zchladlé lilky podélně rozřízneme na poloviny, lžící vyškrábneme dužninu do mísy a necháme ji vychladnout. Poté ji nakrájíme nahrubo.
  • 3Teplotu v troubě snížíme na 160 °C, vložíme do ní lískové ořechy a pečeme je 15 minut. Poté je necháme vychladnout a nakrájíme je rovněž nahrubo.
  • 4Cibuli a česnek nakrájíme najemno. Brambory nakrájíme na kostky o hraně 1 cm.
  • 5V kastrolu na středním ohni rozehřejeme 2 lžíce oleje, přidáme cibuli a necháme ji zpěnit. Přidáme česnek a brambory a restujeme za stálého míchání 2 minuty. Přidáme nakrájený lilek, osolíme, opepříme a promícháme.
  • 6Přilijeme mléko a 500 ml vody, přivedeme k varu, stáhneme oheň pod polovinu a vaříme, dokud nejsou brambory měkké. Poté polévku vlijeme do mixéru a rozmixujeme ji dohladka. Během mixování přilijeme zbylý olivový olej. Polévku případně dochutíme solí.
  • 7Na talíři polévku pokapeme olivovým olejem, posypeme nakrájenou petrželí a lískovými ořechy a doplníme lžičkou bílého jogurtu.
Tip
Pro přípravu polévky budete potřebovat mixér. Místo vody můžete použít zeleninový vývar. Polévka bude mít výraznější chuť.
Roman Vaněk

S Rohlíkem jsme dali dohromady výběr nejoblíbenějších receptů z mých kuchařek a propojili je se správnými ingrediencemi. Dejte nám vědět, jak se vám jídlo povedlo #rohlikchef

Přidejte si recepty z celého internetu

Nakrmte Rohlík jakýmkoliv receptem, z internetu nebo z vlastní hlavy. My ho omrkneme a uděláme vám z něj nákupní seznam. Za pár sekund máte hotovo.

Přidat recept

SUROVINY

4 lilky po 200 g

Lilek bohužel momentálně není v naší nabídce. Brzy ale bude, už na tom pracujeme.

80 g lískových ořechů

Lískové ořechy bohužel momentálně není v naší nabídce. Brzy ale bude, už na tom pracujeme.

70 g oloupané cibule

 

20 g oloupaného česneku

 

70 g oloupaných brambor  (varný typ B)

 

100 ml olivového oleje

 

500 ml polotučného mléka

 

2 lžíce nahrubo nakrájené plocholisté petržele

 

4–6 lžiček bílého jogurtu řeckého typu

 

pepř

 

sůl