SUROVINY NA KRÉM

  • 500 g brambor
  • 100 g cibule
  • 70 g chlazeného másla
  • 30 g olivového oleje
  • 70 ml smetany, min. 31 %
  • 3 stroužky česneku
  • 5 cm snítky rozmarýnu
  • čerstvě mletý pepř
  • sůl

SUROVINY NA KRUTONY

  • 1 rohlík
  • 2 snítky rozmarýnu
  • 20 g másla
  • čerstvě mletý pepř
  • sůl

K PODÁVÁNÍ

  • 1 jarní cibulka - zelená část

POSTUP NA KRÉM

  • 1
    Cibuli oloupeme a nakrájíme nahrubo. Brambory oloupeme nakrájíme na kostky 1 x 2 cm. Máslo nakrájíme na větší kostky. Česnek oloupeme a rozmáčkneme plochou stranou nože. Zelenou část jarní cibulky nakrájíme najemno.
  • 2
    V kastrolu rozpálíme na středním ohni olej. Přidáme cibuli a za častého míchání ji necháme zesklovatět. Přidáme brambory a česnek a promícháme. Osolíme, opepříme, přidáme sdrhnutý rozmarýn, zamícháme a vše za častého míchání 5 minut restujeme.
  • 3
    Přilijeme 1 l vařící vody a nezakryté vaříme 15 minut na středním ohni. Poté přidáme smetanu, promícháme a vaříme 1 minutu.
  • 4
    Stáhneme z ohně, přidáme máslo nakrájené na kostky a rozmixujeme tyčovým mixérem. Dle chuti osolíme a podáváme s krutony a jarní cibulkou.

POSTUP NA KRUTONY

  • 1
    Rohlík nakrájíme na kostky o hraně 0,5 cm. Do pánve dáme rozmarýn a máslo, které necháme rozpustit na středním ohni. Přidáme nakrájený rohlík a orestujeme ho dozlatova. Osolíme, opepříme a necháme vychladnout.

TIP

Polévku můžete rozmixovat v mixéru a ještě přepasírovat přes síto. Krém bude mnohem jemnější. K přípravě krému budete potřebovat tyčový mixér.
Roman Vaněk
Autor receptu
S Rohlíkem jsme dali dohromady výběr nejoblíbenějších receptů z mých kuchařek a propojili je se správnými ingrediencemi. Dejte nám vědět, jak se vám jídlo povedlo #rohlikchef

SUROVINY NA KRÉM

 
 
 
 
 
 
 
 
 

SUROVINY NA KRUTONY

 
 
 
 
 

K PODÁVÁNÍ