SUROVINY

  • 200 g červené čočky
  • 400 g drcených konzervovaných rajčat
  • 120 g sladkých brambor (batátů)
  • 40 g šalotky
  • 60 g olivového oleje
  • 8 g celé skořice
  • 4 stroužky česneku
  • 2 bobkové listy
  • 2 snítky tymiánu
  • nastrouhaná kůra z ½ citronu
  • 2 lžíce na nudličky nakrájené plocholisté petržele
  • 2 lžíce červeného vinného octa
  • špetka chilli
  • 2 lžičky soli

POSTUP

  • 1
    Šalotku oloupeme a nakrájíme najemno. Česnek oloupeme a nakrájíme na plátky. Batáty oloupeme a nakrájíme na kostky o hraně 1 cm.
  • 2
    V kastrolu na středním ohni rozehřejeme 40 g olivového oleje a necháme na něm zpěnit šalotku. Přidáme bobkový list, skořici, chilli a česnek a za stálého míchání 1 minutu restujeme. Přidáme vinný ocet, tymián, promícháme, přidáme citronovou kůru, promícháme a necháme odvařit veškerou tekutinu.
  • 3
    Přidáme batáty, promícháme, přidáme drcená rajčata, 700 ml vroucí vody a necháme vařit 7 minut. Přidáme čočku a vaříme ji na středním ohni doměkka.
  • 4
    Vyndáme skořici a tymián a vmícháme nakrájenou petržel a zbylý olej.

TIP

Přidejte jen žlutou část citronové kůry. Bílá je hořká. Doba varu se může lišit dle stáří a typu čočky.
Roman Vaněk
Autor receptu
S Rohlíkem jsme dali dohromady výběr nejoblíbenějších receptů z mých kuchařek a propojili je se správnými ingrediencemi. Dejte nám vědět, jak se vám jídlo povedlo #rohlikchef

SUROVINY