SUROVINY

  • 140 g hrubé mouky + na podsypání
  • 1 vejce

POSTUP

  • 1
    Na pracovní plochu nasypeme mouku vyhloubíme v ní důlek, do kterého rozklepneme celé vejce, přidáme půl skořápky vody a vidličkou vše promícháme do hustšího těsta, které ještě důkladně rukama propracujeme. Vznikne tak měkké, ale pevné a nelepivé těsto.
  • 2
    Na fleky a nudle rozválíme těsto na plát tenký asi 1–1,5 milimetru a dáme zaschnout na utěrku, aby se lépe krájelo a nelepilo se na nůž.
  • 3
    Z plátu nakrájíme 2 cm široké proužky, ty naskládáme na sebe a odkrajujeme z nich 2 cm široké čtverečky.

TIP

Pokud je těsto příliš řídké, přidejte trochu hrubé mouky a těsto znovu vypracujte. Těsto vyválejte hodně natenko, nemělo by mít víc než dva milimetry. Raději však méně! Říká se, že plát by měl být tak tenounký, abyste přes něj mohli číst noviny. Těsto po rozválení nesmí proschnout úplně. Během krájení by se lámalo. Domácí nudle a flíčky vařte vždy ve vodě. Kdybyste je zavařili přímo do polévky, mouka, která zůstala na povrchu, by ji zakalila. A pozor, domácí nudle se vaří kratší dobu než kupované. Vařte je krátce (asi 2 minuty), přeceďte, zchlaďte ve studené vodě a přidejte do polévky. Ihned podávejte. Čerstvé fleky můžete uschovat do zásoby. V tom případě je musíte nechat důkladněji volně na vzduchu nebo v mírně vyhřáté troubě zcela prosušit. Takto vysušené těstoviny uschovejte do dobře uzavřené nádoby, aby nezvlhly.
Roman Vaněk
Autor receptu
S Rohlíkem jsme dali dohromady výběr nejoblíbenějších receptů z mých kuchařek a propojili je se správnými ingrediencemi. Dejte nám vědět, jak se vám jídlo povedlo #rohlikchef

SUROVINY