SUROVINY

  • 200 g očištěných drůbežích jater
  • 50 g strouhanky a strouhanka na podsypání
  • 50 g změklého másla
  • 1 vejce
  • 5 stroužků česneku
  • 1 lžíce sušené majoránky
  • pepř
  • sůl

POSTUP

  • 1
    Česnek oloupeme a prolisujeme. Játra zbavíme bílých částí a blanek. Nahrubo rozmixujeme nebo umeleme. Dáme je do mísy, přidáme vejce, máslo, česnek, majoránku, kterou do jater promneme v dlaních, dobře osolíme a opepříme čerstvě mletým pepřem a vše promícháme. Těsto zahustíme strouhankou, důkladně promícháme a necháme 10 minut odpočinout. Těsto během této doby zhoustne.
  • 2
    Na stole posypaném strouhankou vyválíme z játrového těsta váleček, nakrájíme ho na stejně velké kousky, z nichž pak navlhčenýma rukama tvarujeme knedlíčky.
  • 3
    Hotové knedlíčky vkládáme do osolené vroucí vody. Vaříme na středním ohni zhruba 4 minuty (podle toho, jak jsou velké), dokud nevyplavou na povrch. Uvařené knedlíčky vyjmeme plochým sítem a dáme zchladit do studené vody.

TIP

Játra na knedlíčky můžete také namlít na masovém mlýnku, ale ne moc najemno, těsto na játrové knedlíčky nesmí být kašovité, měly by v něm být kousky jater. K zahuštění knedlíčků nepoužívejte mouku, ta do knedlíčků nepatří, nýbrž strouhanku. Bude-li těsto po deseti minutách odpočinku stále řídké, přidejte ještě lžíci strouhanky, zamíchejte a nechte 5 minut odpočinout. Uvařené játrové knedlíčky dejte krátce zchladit do studené vody – nevysuší se a zůstanou vláčné. Z játrové hmoty můžete tvarovat i noky nebo přes cedník s většími otvory protlačit játrovou rýži. Těsto na játrové knedlíčky by mělo mít ostřejší chuť. Voda během varu část chuti odebere. Proto je lepší uvařit vždy jeden zkušební knedlíček a ochutnat ho. Těsto pak můžete případně dosolit či jinak dochutit. Uvařené knedlíčky můžete zamrazit.
Roman Vaněk
Autor receptu
S Rohlíkem jsme dali dohromady výběr nejoblíbenějších receptů z mých kuchařek a propojili je se správnými ingrediencemi. Dejte nám vědět, jak se vám jídlo povedlo #rohlikchef

SUROVINY