Polenta s houbovým ragú

4 porce
NOVINKA

SUROVINY NA POLENTU

  • 630 ml polotučného mléka
  • 200 g instantní polenty
  • 60 g másla
  • 1 zarovnaná lžička nakrájeného čerstvého rozmarýnu
  • čerstvě mletý pepř
  • 1 lžička soli

SUROVINY NA RAGÚ

  • 250 g lesních hub
  • 80 g oloupané šalotky
  • 40 g másla
  • 1 lžíce najemno nakrájené plocholisté petržele
  • 2 snítky tymiánu
  • čerstvě mletý pepř
  • sůl

POSTUP NA POLENTU

  • 1
    V kastrolu smícháme 500 ml vody, mléko, rozmarýn, sůl a pepř a přivedeme k varu. Jakmile začne směs vřít, postupně přisypáváme polentu, stáhneme oheň a za stálého míchání vaříme 3–5 minut, dokud se polenta nezačne oddělovat od stran kastrolu. Nakonec přimícháme máslo a necháme ho rozpustit. Stáhneme z ohně.

POSTUP NA RAGÚ

  • 1
    Houby očistíme a nakrájíme na menší kousky. Šalotku nakrájíme najemno.
  • 2
    Na středním ohni necháme v pánvi rozpustit máslo, přidáme nakrájenou šalotku a necháme ji zesklovatět. Přidáme sdrhnuté lístky tymiánu a nakrájené houby a za častého míchání restujeme dozlatova. Dle chuti osolíme, opepříme a posypeme nakrájenou petrželí.

TIP

Směs vody a mléka by měla být opravdu dobře dochucená, později se polenta špatně dochucuje. Polentu můžete také rozetřít na plech vyložený pečicím papírem do výšky 2 cm, nechat vychladnout a později nakrájet a opéct v pánvi na olivovém oleji.
Roman Vaněk
Autor receptu
S Rohlíkem jsme dali dohromady výběr nejoblíbenějších receptů z mých kuchařek a propojili je se správnými ingrediencemi. Dejte nám vědět, jak se vám jídlo povedlo #rohlikchef

SUROVINY NA POLENTU

 
 
 
 
 
 

SUROVINY NA RAGÚ