Suroviny na vývar

  • 800 g králičích hřbetů
  • 60 g oloupané petržele
  • 60 g oloupaného celeru
  • 40 g oloupané mrkve
  • 1 střední cibule
  • 3 stonky plocholisté petržele
  • 1 snítka tymiánu
  • 3 bobkové listy
  • 10 kuliček černého pepře
  • 2 kuličky nového koření
  • sůl

Suroviny na polévku

  • 150 g oloupané cibule
  • 80 g oloupané mrkve
  • 80 g oloupaného celeru
  • 80 g oloupané petržele
  • 60 g másla
  • 40 g hladké mouky
  • 250 ml smetany, min. 31%
  • 10 lístků plocholisté petržele
  • špetka muškátového květu
  • bílý pepř
  • sůl

Postup na vývar

  • 1
    Petržel, mrkev a celer nakrájíme na kostky o hraně 1,5 cm. Cibuli zbavíme špinavé vrchní slupky. Spodní slupku ponecháme. Cibuli omyjeme a rozpůlíme ji. Králičí hřbety nasekáme na menší kusy.
  • 2
    Na vyšším ohni rozpálíme pánev, nasucho na ni položíme řezem dolů obě poloviny cibule a necháme je zezlátnout.
  • 3
    Do hrnce vložíme nakrájenou zeleninu, obě poloviny opečené cibule a králičí hřbety. Zalijeme 3 l studené vody tak, aby vše bylo potopené, a přivedeme k varu. Stáhneme oheň na minimum. Pěnu, která se utvoří na povrchu hrnce, vyhodíme. Jakmile se pěna tvořit přestane, přidáme koření a bylinky a 1 zarovnanou lžičku soli.
  • 4
    Stáhneme oheň na minimum a necháme vývar vařit nezakrytý 45 minut, maximálně hodinu. Hřbety poté vyjmeme, obereme z nich maso a vývar přecedíme přes jemné síto do čistého hrnce. Čistý vývar vrátíme na sporák a na vyšším ohni ho svaříme na polovinu či pod polovinu původního objemu. Získá tak větší chuť a sílu.

Postup na polévku

  • 1
    Mrkev, celer a petržel nakrájíme na kostičky o hraně 1 cm. Cibuli nakrájíme najemno. Ledvinky odblaníme, podélně rozpůlíme, vyřízneme bílé močové kanálky a nakrájíme je na kostičky.
  • 2
    V hrnci na středním ohni rozehřejeme máslo, přidáme cibuli a kořenovou zeleninu a restujeme je dozlatova. Přidáme mouku a za stálého míchání 1 minutu restujeme. Přidáme 950 ml králičího vývaru, promícháme, přivedeme k varu, stáhneme oheň na třetinu a za občasného míchání vaříme 15 minut.
  • 3
    Přidáme nakrájené ledvinky a vaříme dalších 5 minut. Přidáme smetanu, nakrájené kousky z 200 g vařeného masa z králičích hřbetů, muškátový květ a ještě 3 minuty vaříme. Dle chuti osolíme a opepříme. Posypeme najemno nakrájenou petrželí.

TIP

Na vývar se nejlépe hodí hřbety z předních částí (od krku), kde je méně masa. Pěnu odstraňujte, aby nebyl vývar zakalený, ale čistý. Odebírejte ji tak dlouho, dokud se bude tvořit. Cibuli opékejte, aby byl vývar tmavší a měl silnější chuť. Pokud nebudete vývar používat ihned, můžete ho zamrazit.
Roman Vaněk
Autor receptu
S Rohlíkem jsme dali dohromady výběr nejoblíbenějších receptů z mých kuchařek a propojili je se správnými ingrediencemi. Dejte nám vědět, jak se vám jídlo povedlo #rohlikchef

Suroviny na vývar

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Suroviny na polévku