4 PORCE
Všechny suroviny snadno koupíte hned pod receptem
VÝVAR
- 800 g králičích hřbetů
- 60 g oloupané petržele
- 60 g oloupaného celeru
- 40 g oloupané mrkve
- 1 střední cibule
- 3 stonky plocholisté petržele
- 1 snítka tymiánu
- 3 bobkové listy
- 10 kuliček černého pepře
- 2 kuličky nového koření
- sůl
POLÉVKA
- 150 g oloupané cibule
- 80 g oloupané mrkve
- 80 g oloupaného celeru
- 80 g oloupané petržele
- 60 g másla
- 40 g hladké mouky
- 250 ml smetany, min. 31%
- 10 lístků plocholisté petržele
- špetka muškátového květu
- bílý pepř
- sůl
Nabídka zboží se liší podle lokality. Zadejte, prosím, svoji adresu, ať víme, jaké zboží pro vás máme.
Postup na vývar
- 1Petržel, mrkev a celer nakrájíme na kostky o hraně 1,5 cm. Cibuli zbavíme špinavé vrchní slupky. Spodní slupku ponecháme. Cibuli omyjeme a rozpůlíme ji. Králičí hřbety nasekáme na menší kusy.
- 2Na vyšším ohni rozpálíme pánev, nasucho na ni položíme řezem dolů obě poloviny cibule a necháme je zezlátnout.
- 3Do hrnce vložíme nakrájenou zeleninu, obě poloviny opečené cibule a králičí hřbety. Zalijeme 3 l studené vody tak, aby vše bylo potopené, a přivedeme k varu. Stáhneme oheň na minimum. Pěnu, která se utvoří na povrchu hrnce, vyhodíme. Jakmile se pěna tvořit přestane, přidáme koření a bylinky a 1 zarovnanou lžičku soli.
- 4Stáhneme oheň na minimum a necháme vývar vařit nezakrytý 45 minut, maximálně hodinu. Hřbety poté vyjmeme, obereme z nich maso a vývar přecedíme přes jemné síto do čistého hrnce. Čistý vývar vrátíme na sporák a na vyšším ohni ho svaříme na polovinu či pod polovinu původního objemu. Získá tak větší chuť a sílu.
Postup na polévku
- 1Mrkev, celer a petržel nakrájíme na kostičky o hraně 1 cm. Cibuli nakrájíme najemno. Ledvinky odblaníme, podélně rozpůlíme, vyřízneme bílé močové kanálky a nakrájíme je na kostičky.
- 2V hrnci na středním ohni rozehřejeme máslo, přidáme cibuli a kořenovou zeleninu a restujeme je dozlatova. Přidáme mouku a za stálého míchání 1 minutu restujeme. Přidáme 950 ml králičího vývaru, promícháme, přivedeme k varu, stáhneme oheň na třetinu a za občasného míchání vaříme 15 minut.
- 3Přidáme nakrájené ledvinky a vaříme dalších 5 minut. Přidáme smetanu, nakrájené kousky z 200 g vařeného masa z králičích hřbetů, muškátový květ a ještě 3 minuty vaříme. Dle chuti osolíme a opepříme. Posypeme najemno nakrájenou petrželí.
Tip
Na vývar se nejlépe hodí hřbety z předních částí (od krku), kde je méně masa.
Pěnu odstraňujte, aby nebyl vývar zakalený, ale čistý. Odebírejte ji tak dlouho, dokud se bude tvořit.
Cibuli opékejte, aby byl vývar tmavší a měl silnější chuť.
Pokud nebudete vývar používat ihned, můžete ho zamrazit.
Roman Vaněk
S Rohlíkem jsme dali dohromady výběr nejoblíbenějších receptů z mých kuchařek a propojili je se správnými ingrediencemi. Dejte nám vědět, jak se vám jídlo povedlo #rohlikchef