Skip navigation
  • Our dear customers, the interest in our service is huge right now and time windows are disappearing faster than candy from the table. If your desired delivery time is not currently available, don't worry!
    Show more

4-6 Servings
Do hodinky

Buy all ingredients right below the recipe

INGREDIENTS

  • 300 g očištěného celeru
  • 140 g oloupané cibule
  • 150 g oloupaných brambor
  • 1 citron
  • 60 g másla
  • 300 ml smetany, min. 31%
  • 900 ml zeleninového nebo drůbežího vývaru
  • 1 lžíce octa
  • 1 lžička cukru
  • sůl
  • 2 žloutky
  • špetka pepře

INSTRUCTIONS

  • 1
    Celer nakrájíme na kostky o hraně 2 cm. Cibuli nakrájíme najemno. Brambory nakrájíme na kostky o hraně 1 cm.
  • 2
    Citron důkladně omyjeme a okrájíme z něj proužky kůry – nestrouháme! Pozor, použijeme jen žlutou kůru bez bílé části, která je hořká. Z poloviny citronu vymačkáme šťávu.
  • 3
    V kastrolu na středním ohni rozehřejeme máslo, přidáme celer a cibuli a restujeme je 3–4 minuty. Často mícháme. Přidáme 200 ml smetany a citronovou kůru a přivedeme k varu. Přidáme vývar, brambory, ocet, citronovou šťávu, cukr, lžičku soli a čerstvě mletý pepř. Opět přivedeme k varu, oheň stáhneme na třetinu a vaříme 20 minut nebo dokud nejsou brambory a celer měkké.
  • 4
    Polévku stáhneme z ohně, vyndáme citronovou kůru a polévku rozmixujeme. Vrátíme na sporák a znovu přivedeme k varu.
  • 5
    V misce rozšleháme zbytek smetany se žloutky. Polévku stáhneme z ohně a vmícháme do ní rozšlehané žloutky se smetanou. Dle potřeby dochutíme solí. Polévku již déle nevaříme.
Tip
Na přípravu budete potřebovat tyčový mixér.
Roman Vaněk
With Rohlik, we have put together a selection of the most popular recipes from my cookbooks and linked them with the right ingredients. Let us know how your dish turned out #rohlikchef

INGREDIENTS