SUROVINY

  • 900 ml zeleninového nebo drůbežího vývaru
  • 300 ml smetany, min. 31%
  • 300 g očištěného celeru
  • 150 g oloupaných brambor
  • 140 g oloupané cibule
  • 60 g másla
  • 1 citron
  • 1 lžíce octa
  • 1 lžička cukru
  • 2 žloutky
  • sůl
  • špetka pepře

POSTUP

  • 1
    Celer nakrájíme na kostky o hraně 2 cm. Cibuli nakrájíme najemno. Brambory nakrájíme na kostky o hraně 1 cm.
  • 2
    Citron důkladně omyjeme a okrájíme z něj proužky kůry – nestrouháme! Pozor, použijeme jen žlutou kůru bez bílé části, která je hořká. Z poloviny citronu vymačkáme šťávu.
  • 3
    V kastrolu na středním ohni rozehřejeme máslo, přidáme celer a cibuli a restujeme je 3–4 minuty. Často mícháme. Přidáme 200 ml smetany a citronovou kůru a přivedeme k varu. Přidáme vývar, brambory, ocet, citronovou šťávu, cukr, lžičku soli a čerstvě mletý pepř. Opět přivedeme k varu, oheň stáhneme na třetinu a vaříme 20 minut nebo dokud nejsou brambory a celer měkké.
  • 4
    Polévku stáhneme z ohně, vyndáme citronovou kůru a polévku rozmixujeme. Vrátíme na sporák a znovu přivedeme k varu.
  • 5
    V misce rozšleháme zbytek smetany se žloutky. Polévku stáhneme z ohně a vmícháme do ní rozšlehané žloutky se smetanou. Dle potřeby dochutíme solí. Polévku již déle nevaříme.

TIP

Na přípravu budete potřebovat tyčový mixér.
Roman Vaněk
Autor receptu
S Rohlíkem jsme dali dohromady výběr nejoblíbenějších receptů z mých kuchařek a propojili je se správnými ingrediencemi. Dejte nám vědět, jak se vám jídlo povedlo #rohlikchef

SUROVINY