SUROVINY

  • 350 g zadního hovězího
  • 350 g bílého hlávkového zelí
  • 240 g oloupané červené řepy
  • 200 g oloupaných brambor
  • 200 g konzervovaných drcených rajčat
  • 170 g oloupané cibule
  • 150 g očištěného fenyklu
  • 100 g oloupané mrkve
  • 30 g sádla
  • 2 lžíce bílého vinného octa
  • 1 stonek řapíkatého celeru bez lístků
  • 2 bobkové listy
  • 2 stonky plocholisté petržele
  • světlá jíška
  • čerstvě mletý pepř
  • sůl

SUROVINY NA DOCHUCENÍ

  • 1 lžička zakysané smetany
  • snítka kopru do každého talíře

POSTUP

  • 1
    Brambory nakrájíme na kostky o hraně 1,5 cm a dáme je do misky se studenou vodou.
  • 2
    Mrkev podélně rozřízneme a nakrájíme na plátky silné 0,5 cm. Cibuli nakrájíme nahrubo, řapíkatý celer překrojíme na polovinu.
  • 3
    Z fenyklu vykrojíme tuhý střed a fenykl nakrájíme na nudličky.
  • 4
    Ze zelí vykrojíme tuhý střed a zelí nakrájíme na tenké nudličky a dáme do misky. Zalijeme vinným octem, přidáme 1 kávovou lžičku soli a promícháme.
  • 5
    130 g řepy nakrájíme na plátky silné 0,5 cm, ty pak ještě na třetiny. Zbytek řepy nakrájíme na kostky o hraně 1 cm.
  • 6
    V kastrolu rozehřejeme sádlo a necháme na něm zesklovatět cibuli.
  • 7
    Maso ze všech stran osolíme, opepříme, přidáme do kastrolu a opečeme ze všech stran dozlatova.
  • 8
    Přidáme řepu nakrájenou na plátky a restujeme za občasného míchání 3 minuty.
  • 9
    Do kastrolu vlijeme 1,5 l studené vody, nebo tolik, aby bylo maso ponořené. Přidáme řapíkatý celer, plocholistou petržel, fenykl, drcená rajčata a bobkový list a přivedeme k varu. Stáhneme oheň na třetinu a vaříme nezakryté 1,5 hodiny.
  • 10
    Poté přidáme vymačkané zelí, řepu nakrájenou na kostky a nakrájenou mrkev a vaříme 20 minut.
  • 11
    Slijeme nakrájené brambory a přidáme je do kastrolu. Přidáme jíšku, promícháme a vaříme na nejmenším možném ohni 30 minut.
  • 12
    Vyndáme řapíkatý celer, plocholistou petržel a maso, které nakrájíme na kostky o hraně 2 cm. Poté ho vrátíme do kastrolu a polévku dle potřeby osolíme.
  • 13
    Na talíř podáváme se lžičkou zakysané smetany, případně dozdobíme snítkou čerstvého kopru.
Roman Vaněk
Autor receptu
S Rohlíkem jsme dali dohromady výběr nejoblíbenějších receptů z mých kuchařek a propojili je se správnými ingrediencemi. Dejte nám vědět, jak se vám jídlo povedlo #rohlikchef

SUROVINY

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

SUROVINY NA DOCHUCENÍ