Skip navigation
  • Dear customers, today our couriers are already spending the holiday evening with their loved ones. However, you can continue placing orders, and we will deliver your purchases on December 26th. We wish you a wonderful holiday season.

4-6 Servings
Do hodinky

Buy all ingredients right below the recipe

INGREDIENTS

  • 3 lžíce cukru
  • sůl
  • 500 g bílého chřestu
  • 3–4 stonky zeleného chřestu
  • 100 ml smetany, min. 31%
  • 70 g másla

INSTRUCTIONS

  • 1
    Ve vysokém hrnci přivedeme k varu 1,5 litru vody s cukrem a 1 lžičkou soli.
  • 2
    Chřest vložíme do vroucí vody a uvaříme ho 5-10 minut na skus. Pozor, zelený chřest je hotový rychleji. Ihned po uvaření vložíme zelený chřest do misky s vodou a ledem, abychom zastavili var a chřest nezešedl. Poté ho nakrájíme na špalíčky dlouhé 4 cm.
  • 3
    Z uvařeného bílého chřestu odřízneme hlavičky, které dáme stranou, a stonky nakrájíme na menší špalíčky.
  • 4
    Z vývaru, ve kterém se vařil chřest, odebereme 1 litr. Do něj vložíme nakrájené stonky bílého chřestu a vše postupně důkladně rozmixujeme v mixéru. Polévku propasírujeme přes jemný cedník do hrnce.
  • 5
    Přilijeme smetanu, promícháme a necháme přijít k varu. Stáhneme z ohně a metličkou zašleháme 60 g másla. Dochutíme solí.
  • 6
    Na pánvi na středním ohni necháme zpěnit zbylé máslo a hlavičky bílého chřestu a nakrájený zelený chřest v něm krátce prohřejeme. Prohřátý chřest vrátíme do polévky a polévku v talíři zakápneme zbylým máslem z pánve.
Tip
Vařený zelený chřest se musí ihned ponořit do ledové vody, aby se dál už nevařil – zachová si tak barvu a zůstane křupavý. Polévku můžete podávat i s krutonky z bílého pečiva – stačí nakrájet na kostičky den starý rohlík nebo housku a orestovat je na másle.
Roman Vaněk
With Rohlik, we have put together a selection of the most popular recipes from my cookbooks and linked them with the right ingredients. Let us know how your dish turned out #rohlikchef

INGREDIENTS