Buy all ingredients right below the recipe
INGREDIENTS FOR POLENTA
- 630 ml polotučného mléka
- 1 zarovnaná lžička nakrájeného čerstvého rozmarýnu
- 1 lžička soli
- čerstvě mletý pepř
- 200 g instantní polenty
- 60 g másla
INGREDIENTS FOR RAGOUT
- 250 g lesních hub
- 80 g oloupané šalotky
- 40 g másla
- sůl
- čerstvě mletý pepř
- 2 snítky tymiánu
- 1 lžíce najemno nakrájené plocholisté petržele
INSTRUCTIONS FOR POLENTA
- 1V kastrolu smícháme 500 ml vody, mléko, rozmarýn, sůl a pepř a přivedeme k varu. Jakmile začne směs vřít, postupně přisypáváme polentu, stáhneme oheň a za stálého míchání vaříme 3–5 minut, dokud se polenta nezačne oddělovat od stran kastrolu. Nakonec přimícháme máslo a necháme ho rozpustit. Stáhneme z ohně.
INSTRUCTIONS FOR RAGOUT
- 1Houby očistíme a nakrájíme na menší kousky. Šalotku nakrájíme najemno.
- 2Na středním ohni necháme v pánvi rozpustit máslo, přidáme nakrájenou šalotku a necháme ji zesklovatět. Přidáme sdrhnuté lístky tymiánu a nakrájené houby a za častého míchání restujeme dozlatova. Dle chuti osolíme, opepříme a posypeme nakrájenou petrželí.
Tip
Směs vody a mléka by měla být opravdu dobře dochucená, později se polenta špatně dochucuje. Polentu můžete také rozetřít na plech vyložený pečicím papírem do výšky 2 cm, nechat vychladnout a později nakrájet a opéct v pánvi na olivovém oleji.

Roman Vaněk
With Rohlik, we have put together a selection of the most popular recipes from my cookbooks and linked them with the right ingredients. Let us know how your dish turned out #rohlikchef
