Dýňová sezóna je tady!

Nemusíte mít zrovna IQ tykve, abyste měli v tykvích a dýních trochu zmatek. Dýně jsou ve skutečnosti jen jedny z tykví a možná vás překvapí, že do čeledi tykvovité patří i cukety, okurky a dokonce melouny. A co dalšího o těchhle menších či obřích potvůrkách ještě nevíte? Pojďme si na to posvítit!

Jsou všechny dýně jedlé?
Jedním slovem ano. Jíst se dají opravdu všechny včetně těch okrasných, na kterých je cedulka “okrasná dýně, nejíst”. Hokkaido je přitom jediná dýně, kterou před vařením nebo pečením nemusíte oloupat. U jiných byste si na tvrdé slupce nepochutnali.

Dá se po dýni zhubnout?
Nebudeme vás klamat a musíme vás zklamat. Moc ne. Dýně je ale nízkokalorická, takže pokud si hlídáte jídelníček, je to to pravé ořechové, tedy dýňové.
Má dýně léčivé účinky?
Neskutečné! Vypadají jako bomby a opravdu to bomby jsou – vitamínové i minerálové. Snad nenajdete orgán, kterému by dýně neprospívaly. Posilují imunitu, prospívají srdci, žaludku, ledvinám, čistí střeva, podporují trávení, mají protirakovinné účinky, uklidňují nervy, regenerují buňky, jsou vhodné pro diabetiky i dietáře a tak dál a tak dál. A své uplatnění mají i v kosmetice!
A TEĎ UŽ SE PODÍVÁME NA JEDNOTLIVÉ DRUHY A JEJICH POUŽITÍ

Dýně Hokkaido
Má jemnou, lehce oříškovou sladkou chuť a jako jediná z dýní se nemusí loupat. Výborná je do polévek i k jakémukoliv masu. Parádu ale udělá i v moučníku, salátu nebo na grilu a uděláte z ní i marmeládu nebo džus. A nechte si superzinková semínka, která můžete hodit na pánvičku a osolit.

Dýně máslová
V chuti je nasládlá a opravdu trochu máslová. Má podobné užití jako Hokkaido a navíc má více dužiny na úkor pecek. Skvělá je k rybám a snad nejlepší pečená.