![Exclusive Alto Adige](https://www.rohlik.cz/cdn-cgi/image/f=auto,w=1230,q=75/https://cdn.rohlik.cz/images/microsite/1364/1364-1712824388.jpg)
V dnešním vydání Rohlík Exclusive jsme se opět spojili s prestižním časopisem WINE & Degustation, abychom vám představili italskou vinařskou lokalitu Alto Adige a její oblíbené odrůdy Pinot Bianco a Pinot Grigio očima profesionálů. Pokud vás zaujmou, vězte, že na Rohlíku ochutnáte i nejlepší víno v kategorii Pinot Bianco podle grandtestu WINE & Degustation 2024.
![](https://www.rohlik.cz/cdn-cgi/image/f=auto,q=75/https://cdn.rohlik.cz/images/microsite/image/72222/72222-1712824520.jpg)
Rodinné vinařství Baron Longo vypráví svůj příběh už přes 150 let. Jeho vinice se rozkládají na 20 hektarech v italském vinařském regionu Trentino-Alto Adige kolem zámku ze 17. století. Od roku 2015 ho vede nejmladší z Longů, vizionářský baron Anton. Sází na přísnou ekologii a může se pochlubit certifikací biodynamického vinařství.
VÍTĚŽNÉ PINOT BIANCO OD BARONA
Tak tohle se panu baronovi povedlo. V grand testu W&D v kategorii odrůdy Pinot Bianco vyhrálo právě jeho "Schlossberg". Má zlatavou barvu s intenzivním aroma kombinujícím tóny sudového zrání, vanilky a smetany s tóny zralého peckového ovoce. V chuti Je středně plné a svěží s tóny zralého manga, pečeného ananasu a citrusové šťávy.
![](https://www.rohlik.cz/cdn-cgi/image/f=auto,q=75/https://cdn.rohlik.cz/images/microsite/image/72241/72241-1712896618.jpg)
Je libo víno od jednoho z nejlepších vinařů světa, Hanse Terzera? V oblasti Alto Adige najdeme i vinařství St. Michael Eppan, nejlepší vinařství Itálie roku 1999. Svá vína dělí do tří kvalitativních řad: Classici, Fallwind a Sanct Valentin, které vám představujeme níže.
![](https://www.rohlik.cz/cdn-cgi/image/f=auto,q=75/https://cdn.rohlik.cz/images/microsite/image/72244/72244-1712896686.jpg)
Špičkové lahve od St. Michael Eppan ukrývá řada St. Valentin, která se rodí z těch nejlepších hroznů z nejlepších poloh. Vína jsou komplexní, elegantní, velmi minerální, aromatická a s dlouhotrvajícím dozníváním.