Vybírejte jablka z lokální produkce

Jablko je snad nejtypičtějším českým ovocem. Každým rokem se jich u nás sklidí přibližně 230 000 tun. Ročně jich sníme průměrně kolem 22 kilogramů, což je dobře, protože dodávají našemu tělu mnoho výživných látek.

 

Jablek u nás bylo vždycky hodně, proto mohou být pro někoho poměrně všední. Ale nepodceňujme je. Mají totiž poměrně málo kalorií a naopak obsahují mnoho vitaminů (A, B, C, E), minerálů (např. vápník, železo, hořčík, draslík) a dalších cenných výživných látek (např. antioxidanty, vlákninu). Ty napomáhají regulovat fungování našich tělesných orgánů, posilují kosti, imunitu, srdce a cévy a stabilizují hladinu cukru v krvi.

 

Nejbohatším zdrojem těchto látek je slupka, proto bychom měli jíst jablka pokud možno neloupaná.

 

divider

Sezónní ovoce a zelenina

Na jaře, kdy se příroda opět probouzí, začínáme v obchodech vyhledávat čerstvé ovoce a zeleninu.

První čerstvá tuzemská zelenina je na našich pultech k dostání v dubnu, ovoce ke konci května.

Do té doby si musíme vystačit, tak jako v zimě, se skladovanými jablky, hruškami, kořenovou zeleninou, cibulí nebo zelím.

A také produkcí z k krytých ploch, jako jsou fóliovníky nebo skleníky. Bez nich bychom si naši spotřebu rajčat 12 kg na osobu stěží mohli dovolit!

 

Nejste si jisti, kdy se jednotlivé tuzemské druhy ovoce sklízejí? Kdy najdete v obchodech tuzemskou produkci a kdy se jedná o zboží dovezené zdaleka?

 

Vezměte si například jahody, u těch máme všichni asi nejvíce jasno.

 

Červen, to je takový jahodový měsíc.

 

Nebudete se tedy divit, když už ke konci května míjíte na ulici stánek s jahodami. Budou to čerstvé tuzemské jahody.

 

Dovedete si i představit, že déleplodící odrůdy zaručí přísun čerstvých jahod po celé léto.

 

Jenže regály v obchodech jsou zásobené ovocem a zeleninou celoročně.

 

Pokud chcete podpořit tuzemskou produkci, pomůžou vám sezónní kalendáře.

 

Pomocí nich snadno zjistíte, které sezónní produkty hledat aktuálně v obchodech a co si můžete dopřát i v zimě a na jaře díky pečlivému skladování.

 

Zelenina je nejen velmi zdravá, ale také moc dobrá. Zvlášť když je čerstvá a vyrostla na polích a zahrádkách zalitých sluncem.

 

To je pak plná důležitých vitaminů, minerálů i chuti a dělá radost na talíři i v bříšku. Díky zelenině se nám dobře tráví a není nám těžko, a tak bychom ji měli jíst každý den!

 

A jaká je spotřeba zeleniy na osobu v ČR?

 

Každá sníme ročně průmerně 87 kilogramů zeleniny.

 

Nejoblíbenější jsou rajčata, které se pěstují v České republice celoročně díky moderním skleníkům.

 

V závěsu je cibule a oblíbená letní pochoutka - meloun.

 
divider

Proč tolik milujeme rajčata?

 

Rostou skoro všude a milují je po celém světě.

 

U nás se ale rajčata začala konzumovat až od 19. století.

 

Navíc byla zpočátku považována za jedovatá.

 

To už je ale dávno zapomenuto.

 

Dnes už víme, že obsahují plno vitaminů, antioxidantů a minerálů.

 

Proto není divu, že jich ročně v průměru spotřebujeme až 12 kg. 

Fígle na skladování rajčat

Jakmile si přinesete domů rajčata, v žádném případě je nedávejte do lednice. Projevilo by se to negativně na jejich chuti i konzistenci. Jestliže dostanete kousky, které ještě nejsou úplně dozrálé, nechte je uzrát na světle a sluníčku ideálně minimálně při 20 °C.

divider

Pospolu u stolu

 

S pracovními listy není žádná práce, jak by se mohlo na první pohled zdát – je s nimi hlavně zábava!

Kdykoliv budete mít chuť se bavit nebo se něco zajímavého dozvědět, jsou tu pro vás.

Všechny můžete tisknout a kopírovat, tak se o ně podělte i se svými kamarády! Stačí jen kliknout na pracovný list vlevo a můžete začít stahovat.

Pracovní listy

 
 
divider

 

Přemýšlíte, že byste třeba doma chtěli pomoct s vánoční nebo velikonoční výzdobou? Nebo si vyzdobit svůj pokojíček? Máme pro vás řadu inspirací, které by se vám mohly hodit.

Potřebné pomůcky a suroviny jsou vždy zvoleny s ohledem na roční období a jsou snadno dostupné, i když někdy budete muset požádat o pomoc rodiče nebo někoho dospělého. A buďte při práci opatrní!

Všechny můžete tisknout a kopírovat, tak se o ně podělte i se svými kamarády! Stačí jen kliknout na fotonávod vpravo a můžete začít stahovat.

 

Fotonávody

 
 
divider

S výběrem českých potravin vám pomohou značky kvality, jako např. Klasa, Regionální potravina nebo Bio „zebra“. Více zajímavých informací nejen o mouce najdete na akademiekvality.cz.