JE TO PAŽITKA!

Říká se: sláva, polní tráva, ale tentokrát můžeme zapět: sláva, domácí pažitka! Gratulujeme, všechno jste zvládli na jedničku a konečně víte, s jakou bylinkou máte tu čest. Tím ale práce pořád nekončí. Aby se rostlince dobře dařilo, je potřeba jí věnovat ještě trochu lásky a péče:

 

Svítíme

Sazeničky teď kromě vody potřebují i hodně světla. Energii slunečního záření totiž dovedou přeměnit na energii vlastní. Ano, celému ději, ze kterého ve škole nikdo nechtěl být vytasený, se říká fotosyntéza. Abyste sazeničkám pomohli nachytat co nejvíce paprsků, dejte je nejlépe k jižnímu, jihovýchodnímu nebo západnímu oknu. A úplně ideální řešení je postavit naproti oknu ještě bílou desku nebo alobal tak, aby se od něj odráželo venkovní světlo a rostlinky byly osvícené ze všech stran, nejen od okna. High-tech zahradníci si pomáhají i LEDkami. Mladá pažitka nemá ráda rychlé výkyvy teplot, proto když ráno větráte, radši ji zakryjte nebo sundejte.

 

Pikýrujeme

Pikýrování v zahradnické mluvě znamená přesazování. Pokud pažitku pěstujete doma a v původních květnících má dost místa, přesazovat ji nemusíte. Jen pozor, na spodku nádob by měla být díra, kudy bude odtékat přebytečná voda. Budou se tedy hodit i misky. Pokud ale plánujeme přesun ven na záhonek, můžete to udělat hned, jakmile se venku trochu oteplí, tedy zhruba v dubnu. Rostlinku radši aklimatizujte: květináč nejprve několikrát vyndáme na pár hodin ven. U pažitky se pak nemusíte bát nízkých teplot, je totiž mrazuvzdorná.

 

Sklízíme

Nať začínáme pravidelně sklízet, když pažitka dosáhne výšky asi 12 cm. Pak ji pravidelně zastřihávejte, aby rychle nevykvetla (ideálně nůžkami, vždy asi 3 cm nad zemí). Trsy pažitky vydrží na jednom místě i několik let. Před zimou ji jen zastřihněte na dva centimetry.

 

 

A teď je taky čas se pořádně pochlubit. Vyfoťte vaši krásku a přidejte #mojepazitka. My všichni jsme na ni totiž taky zvědaví!

 

Více o pažitce

 

Celým jménem pažitka pobřežní je příbuznou česneku. Je víceletá a velmi odolná, ve volné přírodě roste v Evropě, v Asii, Severní Americe a dokonce i na Sibiři. Mezi nejznámější odrůdy patří i Pražská a Bohemia.

 

Použití v kuchyni

Pažitka je velmi aromatická a ochutíte s ní saláty, přílohy, pomazánky, omáčky, polévky, masa nebo sýry. Nebo jí jednoduše posypte na chleba s máslem. Chuťově umí nahradit sůl.

 

Léčivka

Pažitka obsahuje hodně vitamínů, vápníku, draslíku i vlákniny. Pomáhá trávícímu traktu, povzbuzuje chuť k jídlu, posiluje imunitu a pomáhá udržovat správné hodnoty krevního tlaku. Stejně jako česnek nebo cibule má antibakteriální, antivirové a antimykotické účinky.

 

Zajímavosti