• V Den české státnosti fungujeme stejně, jako každý jiný den. Užijte si volno a nákupy nechte na nás! Bez front až ke dveřím. 
Dáme skleničku?

Na světě je tolik vín, že by se z toho jednomu zamotala hlava. A zvlášť u nás – máme totiž nejširší nabídku vín ze všech supermarketů, a ještě vám je přineseme až ke dveřím. Abyste se v nich vyznali, představíme vám v následujícím měsíci ty nejzajímavější kousky. Máme na ně super slevy, tak jich vyzkoušejte co nejvíc a najděte si své oblíbence. 

 

Sommelierka Dagmar Kadlecová DipWSET

 

S vytříbením naší vinné sekce nám pomáhá zkušená sommelierka Dagmar Kadlecová DipWSET, která získala titul Weinakademiker na vinařské akademii v Rakousku.

Ptáte se, co je to DipWSET? Jedná se o velice uznávaný titul z Wine & Spirit Education Trust, Londýn. Ve světě vína se jedná o velice prestižní titul. 

Co vás čeká v naší nalejvárně?

 
divider

Zaostřeno na moravská vína

Jak vybrat to nejlepší podle cukernatosti?

Dnes se podíváme na korek moravským vinařstvím a rozdělíme si je podle oblastí. Každá totiž dává vínu jiný ráz, charakter i chuť. Potom naťukneme dělení vína podle cukernatosti, protože podle ní snáze poznáte jeho kvalitu, a samozřejmě přihodíme i pár slev.

Tak připravte skleničky, jde se degustovat!

divider

Vína ze slunné Moravy

Podle 4 základních podoblastí

Ach, jižní Morava, tam je krásně! Dobré počasí společně s ideálním podložím dává zdejším vínům svérázný a nezaměnitelný charakter. Rodí se tu nádherná bílá vína – se zajímavými vůněmi, kořenitostí a svěží kyselinkou. Červených vín se tu tolik nepěstuje, ale i tak stojí za zmínku. Mimochodem, moravské vinice tvoří 96 % všech vinic u nás a rozdělují se na 4 podoblasti. Tady jsou!

 

Velkopavlovická podoblast

Jde o jednu ze čtyř hlavních moravských podoblastí s nejteplejším a nejslunnějším klimatem. Daří se tu hlavně červeným vínům, kterým dává charakter vápenitá půda s vysokým obsahem hořčíku, ale za povšimnutí stojí i bílé aromatické odrůdy – Tramín červený, Pálava, Muškát moravský, Müller Thurgau a další.

 
divider

Mikulovská podoblast

Také Mikulovsko je země vínu zaslíbená, která dává hlavně vynikající bílá vína – Ryzlink vlašský, Veltlínské zelené a Sauvignon, což jsou odrůdy, kterým vyhovují zdejší vápenité půdy, jíly a písky. Červená vína zastupuje například Svatovavřinecké, Frankovka a Cabernet Sauvignon.

 
divider

Slovácká podoblast

Její zajímavostí je velká rozmanitost vín, za kterou vděčíme různým druhům půd i mikroklimatu. Najdete tu výborný Ryzlink rýnský, Müller Thurgau či Rulandské šedé a červenou Frankovku či Zweigeltrebe.

 
divider

Znojemská podoblast

Klimatické podmínky a kamenité podloží na Znojemsku jsou jako stvořené pro plná aromatická bílá vína, jako je Veltlínské zelené, Müller Thurgau, Sauvignon, Ryzlink rýnský a Pálava. Z červených ochutnejte Frankovku, i ta stojí za zmínku!

divider

Dělení vína podle cukernatosti

Aneb Jak poznat kvalitní víno

Minule jsme nakousli dělení vína podle zbytkového cukru na suchá až sladká. Zbytkový cukr je ten, který zbyde ve víně po kvašení. Vína se ale dají dělit i podle cukernatosti, tedy cukru, který je v hroznech ještě před kvašením.

 

Cukernatost se označuje jednotkou ⁰NM, která znamená 1 kg přírodního cukru ve 100 l hroznového moštu, a v Česku jde o vodítko kvality. Čím nižší cukernatost, tím nižší jakost vína a naopak. Vyšší cukernatost znamená i vyšší ligu. Jak se v tomto dělení vyznat?

 

Přívlastková vína, aneb To nejlepší z nejlepších

Podle vinařského zákona jde o nejvyšší kategorii vín u nás. Aby mělo víno přívlastek, musí splnit tři věci. Patří tam daná cukernatost, absence dodatečných přísad při výrobě a použití maximálně tří odrůd hroznů. To už jsou docela velké nároky, a proto je u nás přívlastkových vín jen 10 %. Tak je zkuste!

Kabinetní

Lehké víno, příjemně pitelné a suché. Cukernatost hroznů má 19 °NM.

Náš tip: Ryzlink vlašský s jemným květinovým aroma a chutí broskví a citrusů. Ideální k rybám a dalším lehkým jídlům.

Pozdní sběr

Suché či polosuché víno se sklizní v pozdějším termínu, kdy cukernatost dosahuje 21–24 °NM.

Náš tip: Ryzlink vlašský, který voní i chutná po citrusech s bylinkami a nabízí výrazný minerální konec. Vhodné je i pro archivaci.

 

Výběr z hroznů

Plné přívlastkové víno s vyšším obsahem alkoholu a vyšším obsahem zbytkového cukru, s vyzrálostí hroznů na 24–27 °NM.

Náš tip: Opulentní víno, které má v chuti nádech čokolády, sušeného ovoce a koření. Skvěle ladí ke kachně, hovězím žebrům nebo telecím líčkům.

Výběr z bobulí

Vyrobeno z vybraných hroznů, které zrály velmi dlouho a mají cukernatost 27 °NM. Jsou velmi plná, polosladká až sladká.

Náš tip: Chardonnay plné lučních a medových chutí. Ideální k mořským plodům, tmavším rybám a kuřeti.

 

Výběr z cibéb

Vzácné a dražší víno se sladkou chutí, protože hrozny vyzrávají na alespoň 32 °NM díky extrémně dlouhé době zrání na vinici. Zrají totiž tak dlouho, až se z nich stanou hrozinky – cibéby.

Náš tip: Riesling s vůní včelích plástů a zralého bílého ovoce, v chuti harmonický, sladký a s decentní kyselinkou.

Ledové

Víno s plnou chutí, sladké a dražší, vyráběné lisováním zmrzlých hroznů sklizených při teplotě alespoň –7 °C a cukernatostí 27 °NM.

Náš tip: Ryzlink vlašský s medovou dochutí a vůní rozinek a fíků.

Slámové

Sladké, dražší víno s cukernatostí nejméně 27 °NM. Vzniká z hroznů sušených alespoň tři měsíce po sklizni na slámě nebo rákosu. 

Náš tip: Pálava s plnou chutí a karamelovými tóny.

VIVINO

Můžete si být jistí, že ve výběru u nás neuděláte krok vedle, což potvrdí i aplikace Vivino. Díky hodnocení milionů znalých pijanů vína vám prozradí i to, co se mezi vinaři pouze šeptá.