PŘIPIJME SI A PODPORUJME VÍNA V NÁRODNÍCH BARVÁCH

Máte z čeho vybírat

Na to, jaké bude letošní víno, si musíme ještě počkat. Každopádně ale už teď je z čeho
vybírat. V České republice se vinná réva pěstuje na vinicích o rozloze přes 19 tisíc hektarů, ve
383 vinařských obcích. Téměř 96 % výměry vinic se nachází na jižní Moravě a z celkové
plochy je přes 70 % osázeno bílými odrůdami. Ve Státní odrůdové knize je zapsáno 35 bílých
a 26 modrých odrůd.

V září za vínem na vinobraní!

Příchod září znamená sice konec prázdnin a začátek školy, ale je to také měsíc, který patří vinařům a jejich vínům. Září je totiž měsíc vinobraní! Tento největší a nejvýznamnější vinařský svátek se v různých podobách koná takřka v každé vinařské obci a městě. Každé vinobraní je pak trochu jiné a něčím jedinečné.

 

Nenechte si utéct vinobraní

Vinobraní je nejoblíbenější vinařský svátek roku. Doplňuje jej bohatý kulturní program spolu s dobrým jídlem, které si s vínem znamenitě rozumí. Vybrat si můžete z bohaté nabídky a buď navštívit velká vinobraní s desetitisíci návštěvníky, nebo se vydat do menších obcí, kde si místní vinaři dělají vinobraní hlavně pro sebe a blízké sousedy.

 

divider

Bílé víno

  • Kvalita a jedinečnost bílých vín je dána samozřejmě geografickou polohou a kvalitou půdy, především pak ale umem a dovedností českých a moravských vinařů.
  •  
  • V současné době existuje mnoho způsobů, jak bílé víno vyrobit, ale princip je v základu podobný. Hrozny se po sklizni vylisují na mošt a ihned začíná proces řízeného kvašení, během něhož se mošt mění na víno.
  •  
  • Pro jeho výrobu se používají bílé i modré hrozny révy vinné.
  •  
  • Doporučená teplota pro konzumaci bílého vína je 8 – 12 °C. Bílá vína jsou proto vhodná servírovat v nádobě s ledem nebo v chladícím tubusu.
 
divider

Červené víno

 
  • ​​​​Červená vína se vyrábějí z modrých hroznů odrůd vinné révy.
  •  
  • V moravských a českých červených vínech se snoubí temperament a vášeň s klidem a pohodou. Nejsou prvoplánově líbivá, žádají si větší péči a ochotu naslouchat jejich řeči.
  •  
  • Základním předpokladem dobrého uchování vína jsou správná teplota, vzdušná vlhkost a nepřítomnost světla.Správná teplota pro konzumaci je pro lehčí červená vína 13 - 15 °C a pro těžší červená vína se doporučuje mezi 16 - 18 °C.
  •  
  • Před vlastním servírováním je vhodné provést dekantaci, při které se víno přelije dokarafy a dojde tak k provzdušnění a harmonizaci vína.
divider

Růžové víno

  • Růžové víno se vyrábí stejně jako červené z odrůd plodících modré hrozny.
  •  
  • Tyto hrozny se namelou a z jejich slupek se během několika hodin, kdy leží pohromadě, uvolní jen omezené množství červeného barviva. Poté se víno od slupek oddělí.
  •  
  • S nadsázkou tedy můžeme říci, že růžové začíná svůj život jako červené, a poté jej dále žije jako víno bílé..
  •  
  • Optimální teplota pro podávání růžových vín je mezi 8 – 12 °C.
  •  
  • Růžové se obvykle pije mladé, ideálně z aktuálního ročníku. Má osvěžit a působit lehkým dojmem, který se z růžového s postupujícím časem (až na výjimky) pozvolna vytrácí.
 
divider

Perlivé víno

 

Základem pro podávání sektu je správně vychlazená lahev.

 

Doporučuje se chladit lahev v lednici jeden až dva dny. V žádném případě nezkoušejte metodu rychlého chlazení v mrazáku!

 

Sekty a perlivá vína podáváme při teplotě 4–8 °C.

 
divider

Vína z Moravy a z Čech poznáte na první pohled

 
  • Od dubna 2017 používají čeští a moravští vinaři jednotné označení vín s garantovaným původem hroznů v České republice.
  •  
  • Symbol skleničky v národních barvách najdete na uzávěru nebo na etiketě.
  •  
  • U takto označených vín máte vždy jistotu, že pocházejí pouze z moravských a českých hroznů.