VÝBĚROVÁ ZAHRANIČNÍ VÍNA

Abyste si dokázali vychutnat ta nejlepší vína, nemusíte absolvovat someliérský kurz nebo dělat dojmy cizími termíny. Objevte kolekci našich výběrových a často limitovaných vín a připijte si o svátcích něčím opravdu výjimečným! Většina z těchto prémiových vín se navíc pyšní vysokými oceněními od světově známých vinařských kritiků. A není divu, jde o ty nejlepší značky z nejproslulejších vinařských oblastí jako je Bordeaux, Piemonte, Toscany nebo Veneto. Tak se rozmazlete u vánočního stolu s exluzivní vínem i vy. Zasloužíte si to.
 

Vína z oblasti Veneto

Veneto patří mezi nejproduktivnější vinařské regiony Itálie. Na vinicích tu zraje přes 40 odrůd révy – za zmínku stojí Glera, ze které se vyrábí proslulé šumivé víno Prosecco. Známá jsou i červená vína Amarone a Valpolicella z odrůd Corvina, Rondinella a Molinara.

Vína z oblasti Toscana

Nejlepší vína Itálie se tu pěstují už od dob Etrusků. Vinice leží na svazích s kamenitou půdou a břidlicovou drtí, kde mají dostatek světla a jsou optimálně odvodněné. Pěstují se tu odrůdy Sangiovese, Canaiolo, Trebbiano a Cabernet Sauvignon, ze kterých se vyrábí světoznámé Chianti.

Vína z oblasti Puglia

Vinařská oblast ležící v patě Apeninského poloostrova se zařadila mezi kvalitní producenty vín až poměrně nedávno. Středomořské klima a půda bohatá na železo svědčí zejména modrým odrůdám Negroamaro a Primitivo, ze kterých se vyrábí plná vína s vynikající ovocností.

Vína z oblasti Trentino-Alto Adige

Jižní Tyrolsko je nejsevernější vinařskou oblastí, která je zároveň i nejmenší a také nejextrémnější, co se týká podmínek pěstování. Tradiční způsob vedení révy používá pergolový systém, který způsobuje menší koncentraci a lehkost zdejších vín. Zejména bílá vína jsou lahodná, svěží a čistá.

Vína z oblasti Piemonte

Po Toskánsku je Piemont nejvýznamnějším regionem produkující vína špičkové kvality. Dělí se na dvě podoblasti – Alba a Asti, jejichž název se promítá do názvu jednotlivých vín. Pěstují se tu jak bílé, tak i modré odrůdy. Samotná vína se tu vyrábí, ale vždy jen 100% z jedné odrůdy, nikdy se nekombinují.

Vína z oblasti Abruzzo

Jedna z nejkrásnějších italských vinařských oblastí se rozprostírá na hornatém a kopcovitém terénu s dostatkem vláhy. Z modrých odrůd tu převažují Montepulciano a Sangiovese, z bílých pak Trebbiano, ze kterého se produkují vína jako stvořená k pokrmům z mořských plodů.

Vína z oblasti Sicilia

Slunečný ostrov s mírnými dešti poskytuje ideální podmínky pro pěstování révy, a je tak jedním z nejproduktivnějších italských vinařských oblastí. Sucho minimalizuje vznik plísní, díky čemuž není potřeba tolika chemických postřiků a spousta produkovaných vín může být organických.

Vína z oblasti Bordeaux

Tato vinařská oblast se stala synonymem pro kvalitní červená vína. Na levém břehu oblasti je půda s vyšším obsahem štěrku, který svědčí odrůdám typu Cabernet Sauvignon. Pravý břeh s hlinitější půdou vyhovuje rychleji zrajícímu Merlotu. Bordeauxská vína vhodně doplní hovězí, jehněčí i zvěřinu.

Vína z oblasti Umbria

Umbrie, ležící ve středu Itálie, je proslulá svými kopci, malebnými vesničkami a historickými městy. Svou popularitu získalo umbrijské víno díky třem nejznámějším DOC oblastem – Orvieto, Torgiano a Montefalco. Hlavně Orvieto je známé použitím "místních" odrůd jako Grechetto, Trebbiano, Procanico, Malvasia, Sangiovese, Canaiolo a dává suchá, svěží, řízná vína z Umbrie.