Plantain banán 1 ks

cca 400 g
cca 32,09 Kč 79,90 Kč/kg
Země původu: Ekvádor,

Plantain neboli zeleninový banán je plod banánovníku odrůdy Musa × Paradisiaca. Je větší než jiné druhy banánů a má sytě zelenou barvu.

Použití

Určeno k přímé spotřebě. Jedná se o větší banány s tužší slupkou, které se používají převážně na vaření. Teprve tepelná úprava přemění velké množství škrobu na cukr a změní chuť těchto zeleninových banánů. Nejdříve jsou plody zelené – tyto nezralé banány mají škrobovou, bramborovou a natrpklou chuť a nejsou vhodné ani na vaření. Postupně však žloutnou a následně se na nich objevují černé skvrny, což je známkou, že je po tepelné úpravě lze konzumovat.

Zcela zralé jsou úplně černé – tyto se dají jíst také bez tepelného zpracování. Připravují se z nich polévky, kaše zvaná fufu, směsi kari nebo smažené na křupavé chipsy. Jsou také oblíbenou přílohou k masu či rýži. Mohou se usušit a rozemlít na mouku.

Tip! Připravte si s námi sladké plantainové chipsy.

Plantain oloupejte a nakrájejte na cca 0,5 cm široká kolečka a osmažte na oleji dozlatova. Chcete-li, přidejte skořici, vanilkový extrakt a hnědý cukr. Promíchejte tyto tři ingredience v malé misce a nasypte na banány. Pokračujte se smažením dalších 30 sekund, cukr začne karamelizovat. Přesuňte nasládlé banány na talířek. V případě neslazené verze z nich vysajte přebytečný olej. Smažené banány plantains by se měly jíst okamžitě po usmažení – v tu dobu chutnají nejlépe. Oslazené plantains můžete před podáváním pokapat rozpuštěným máslem. Pokud chcete použít plantains jako přílohu, tak je můžete podávat neslazené s horkou rýží.

Přejeme dobrou chuť.

Skladování

Banány uchovávejte při pokojové teplotě. Vůně, chuť a konzistence plodů je významně ovlivněna teplotou při které dozrávají.