Makarony se sýrem

Makarony se sýrem

2 porce

Postup

  • 1
    Těstoviny uvaříme ve větším množství vody na skus, slijeme je a dáme stranou do větší mísy.
  • 2
    Troubu rozehřejeme na 250 °C.
  • 3
    Zapékací misku vymažeme olejem a vytřeme rozpůleným stroužkem česneku.
  • 4
    Strouhanku promícháme s citronovou kůrou, špetkou soli a pepře a najemno nakrájenou petrželí. Oba druhy sýrů nahrubo nastrouháme a promícháme.
  • 5
    V rendlíku na mírném ohni necháme zpěnit máslo. Přisypeme mouku a mícháme 2 minuty. Přilijeme mléko, přidáme muškátový oříšek a za stálého míchání vaříme 3 minuty na mírném ohni do hladkého bešamelu. Přidáme dvě třetiny sýra, stáhneme teplotu na minimum a mícháme dohladka, až se sýr rozpustí. Poté ihned stáhneme z ohně.
  • 6
    Dvě třetiny bešamelu smícháme v míse s uvařenými těstovinami, vlijeme do vymazané zapékací mísy, zalijeme zbylým bešamelem a vložíme do rozehřáté trouby. Necháme zapéct 8 minut.
  • 7
    Mísu vyndáme z trouby a teplotu snížíme na 200 °C. Těstoviny posypeme zbylým sýrem a ochucenou strouhankou, vrátíme do trouby a zapečeme 8 -10 minut dozlatova.

TIP

Uvařené těstoviny neproplachujte vodou. Ztratily by chuť. Stačí je jen po uvaření promíchat se lžící oleje. Vodu na těstoviny je nutné osolit. Obecně lze použít pravidlo: 1 l vody = 12 g kuchyňské soli (zarovnaná lžíce soli), nebo 10 g hrubé mořské soli. 500 g suchých těstovin vařte nejméně ve 3 litrech vroucí osolené vody. Makarony se sýrem podávejte jako samostatný pokrm nebo jako přílohu ke grilovaným masům.
Roman Vaněk
Autor receptu
Roman Vaněk
S Rohlíkem jsme dali dohromady výběr nejoblíbenějších receptů z mých kuchařek a propojili je se správnými ingrediencemi. Dejte nám vědět, jak se vám jídlo povedlo #rohlikchef

Suroviny

Olivový olej — 1 lžíce

Strouhanka — 4 lžíce

Těstoviny

Pravděpodobně máte doma