SUROVINY

  • 130 g sýra Extra Mature Cheddar
  • 80 g sýra Cheddar Double Gloucester
  • 15 g hladké mouky
  • 15 g másla
  • 230 ml plnotučného mléka
  • 1 lžíce olivového oleje
  • 4 lžíce strouhanky
  • 1 lžíce nakrájené plocholisté petržele
  • 1 oloupaný stroužek česneku
  • nastrouhaná kůra z ½ citronu
  • špetka mletého muškátového oříšku
  • pepř
  • 10 g soli

TĚSTOVINY

  • 100 g makaronů nebo kolínek

POSTUP

  • 1
    Těstoviny uvaříme ve větším množství vody na skus, slijeme je a dáme stranou do větší mísy.
  • 2
    Troubu rozehřejeme na 250 °C.
  • 3
    Zapékací misku vymažeme olejem a vytřeme rozpůleným stroužkem česneku.
  • 4
    Strouhanku promícháme s citronovou kůrou, špetkou soli a pepře a najemno nakrájenou petrželí. Oba druhy sýrů nahrubo nastrouháme a promícháme.
  • 5
    V rendlíku na mírném ohni necháme zpěnit máslo. Přisypeme mouku a mícháme 2 minuty. Přilijeme mléko, přidáme muškátový oříšek a za stálého míchání vaříme 3 minuty na mírném ohni do hladkého bešamelu. Přidáme dvě třetiny sýra, stáhneme teplotu na minimum a mícháme dohladka, až se sýr rozpustí. Poté ihned stáhneme z ohně.
  • 6
    Dvě třetiny bešamelu smícháme v míse s uvařenými těstovinami, vlijeme do vymazané zapékací mísy, zalijeme zbylým bešamelem a vložíme do rozehřáté trouby. Necháme zapéct 8 minut.
  • 7
    Mísu vyndáme z trouby a teplotu snížíme na 200 °C. Těstoviny posypeme zbylým sýrem a ochucenou strouhankou, vrátíme do trouby a zapečeme 8 -10 minut dozlatova.

TIP

Uvařené těstoviny neproplachujte vodou. Ztratily by chuť. Stačí je jen po uvaření promíchat se lžící oleje. Vodu na těstoviny je nutné osolit. Obecně lze použít pravidlo: 1 l vody = 12 g kuchyňské soli (zarovnaná lžíce soli), nebo 10 g hrubé mořské soli. 500 g suchých těstovin vařte nejméně ve 3 litrech vroucí osolené vody. Makarony se sýrem podávejte jako samostatný pokrm nebo jako přílohu ke grilovaným masům.
Roman Vaněk
Autor receptu

Roman Vaněk

S Rohlíkem jsme dali dohromady výběr nejoblíbenějších receptů z mých kuchařek a propojili je se správnými ingrediencemi. Dejte nám vědět, jak se vám jídlo povedlo #rohlikchef

SUROVINY

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

TĚSTOVINY